‘Poor Things’ – odrastanje Frankensteinove nevjeste

Zavidna scenografija i kostimografija kao i korištenje za Lanthimosa tipično netipične glazbe potvrđuju razloge zašto je ‘Poor Things’ s pravom u konkurenciji za ovogodišnje Oscara, ali ono što je u žarištu filma uloge su vodećeg trolista Stone – Dafoe – Ruffalo.

‘Poor Things’

Put grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa od redatelja arthouse čudaštva (“Doogtooth”, “The Lobster”, “The Killing of the Scared Deer”) do sad već ozbiljnog i učestalog pojavljivanja u sezoni filmskih nagrada (“The Favourite” i aktualni osvajač Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji “Poor Things”) nije bio posebno dugačak i jasno je kako je došlo do toga. Lanthimos nije napustio svoju ljubav prema začudnim pričama, a u “Poor Things” izravno uranja u fantastiku s pomalo steampunk settingom Viktorijanskog Londona u kojemu izmučeni doktor Godwin Baxter (Willem Defoe) poput svog kolege Frankensteina (na čije čudovište podsjećaju ožiljci duž njegova lica) u život vraća ženu transplatacijom mozga njezinog nerođenog djeteta u tijelo samoubojice.

Uloga u Lanthimosovom filmu “The Favourite” donijela je njegovoj glavnoj glumici Oliviji Colman Oscar, a nakon osvajanja Zlatnog globusa za glumicu u komediji i Critics Choicea za najbolju glumicu, njezina kolegica iz istog filma Emma Stone je za ulogu Belle Baxter u “Poor Things” u sjajnoj prilici da taj uspjeh ponovi, pogotovo nakon što su objavljene i nominacije za BAFTA-u, a njezina je glavna konkurentica i osvajačica Zlatnog globusa za glumici u drami Lily Gladstone ostala bez prilike da se suprotstavi prethodnoj osvajačici Oscara za “La La Land” (2016). Posljednja glumica koja je u tako kratkom razdoblju osvojila dva Oscara u toj kategoriji bila je Hillary Swank (“Boys Don’t Cry” i “Million Dollar Baby”) i bio bi to izuzetan uspjeh za Stone kad bi ga uspjela postići.

I nije da ga ne zaslužuje. Gledajući je u “Poor Things” od uvodnog crno-bijelog segmenta koji je često, poput “The Favourite” sniman “Ribljim okom” i sličnim vizualnim smicalicama, a u kojem se Bella ponaša poput divljeg i praznoglavog stvorenja koje tijekom filma raste i intelektualno i emotivno i postaje vlastita žena koja preuzima uzde života od muškaraca koji je uporno pokušavaju zatočiti i zadržati za sebe, Stone dobiva priliku pokazati svoj iznenađujući raspon talenta i dominirati svakom scenom filma u kojoj je gledamo.

Bilo da je to njezin “otac”/”stvoritelj” kojeg primjereno zove God, ili njegov pomoćnik i nesuđeni vjerenik Max (Ramy Yousseff) ili Mark Ruffalo, inače majstor podigrane emocije i finese, ovdje u za sebe prilično netipičnoj ulozi razvratnog Duncana Wedderburna, ili muž iz prošlog života Alfie (Christopher Abbott), svi ti muškarci na ovaj ili onaj način postaju žrtve neizbježnog buđenja njezine seksualnosti koja će je odvesti na fantastično putovanje na kojemu upoznaje svijet i samu sebe.

Zavidna scenografija i kostimografija kao i korištenje za Lanthimosa tipično netipične glazbe (scena plesa na brodu bolje je koreografirana od onih ih nekih hvaljenih prošlogodišnjih mjuzikla poput “The Color Purple”) potvrđuju razloge zašto je “Poor Things” s pravom u konkurenciji za Oscar, ali ono što je u žarištu filma upravo su uloge vodećeg trolista Stone – Dafoe – Ruffalo i nijansiran prikaz njihovih suprotnosti koje inherentno nose u sebi (Duncan je istovremeno zavodljiv i patetičan) ili do njih dolaze rastom tijekom filma, kao što se Bellin vokabular razvija od guturalnih ekspresija do akademske razine.

“Poor Things” možda nije nužno najupečatljiviji Lanthimosov film (ja bih takvim ipak nazvao “The Killing of a Sacred Deer”), ali svakako je najraskošnija i najkompletnija priča koju je ovaj sulusi auteur dosad ispričao. S veseljem očekujemo njegove naredne uratke, a “Poor Things” će dobiti svoju priliku opravdati svoj status nesvakidašnjeg favorita u nekoliko kategorija na ovogodišnjim Oscarima. Prvenstveno u utrci u kojoj glavnu riječ trenutno zasluženo vodi Emma Stone.

Ocjena: 8/10

(Searchlight Pictures, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X