Porto Morto u dvorištu Medike – posljednje zvonjenje na ‘Portofon’

Porto Morto su subotnjim koncertom pred brojnom i raspoloženom publikom u dvorištu AKC Medike odsvirali svoj posljednji koncert ‘Portofon’ perioda.

Porto Morto u dvorištu Medike (Foto: Zoran Stajčić)

Upravo je „Portofon“, taj drugi studijski album, zagrebačkog mnogoljudnog glazbenog kolektiva Porto Morto bio ključna točka afirmacije i proboja. Ne samo iz činjenice što su ugostili Darka Rundeka i ostvarili možda i najbolju suradnju („Hodaj“) od svih glazbenika mlađe generacije s kojima je Rundek dosad radio izvan matičnih projekata, već ponajviše iz toga što su opećenito zapakirali genijalan album iz sfere domaćeg art rocka koji ne prčka sebično isključivo u intelektualnom bivstvu, koliko velikodušno daje ritma za ples. A upravo je Porto Morto tu svoju razigranu ritmičnost srčano i optimistično razvijao u svakom nastupu koji je slijedio nakon objave spomenutog albuma.

Porto Morto u dvorištu Medike (Foto: Zoran Stajčić)

Subotnja večer u dvorištu AKC Medike, otvorenom prostoru koji je u zadnjih nepuna dva mjeseca postao glavni koncertni prostor domaće urbane rock scene, bio je samo još jedan u nizu dokaza uigranosti mašine koju zovemo Porto Morto. Publika je bila brojna kao i večer prije na riječkom Letu 3, a jednako tako i rasplesana i odlično raspoložena za spontano pridruživanje u pjevanje refrena, primjerice, posebno upečatljivo u pjesmi „Sjedni“ ( o kojoj je priču o nastanku ispripovijedao perkusionist Marijan Norman, koji osim što je zadužen za brojne udaraljke, a u jednom trenutku i bas gitaru, obnaša i funkciju službenog glasnogovornika benda, što mu definitivno leži i što je dakako i publika prepoznala).

Porto Morto u dvorištu Medike (Foto: Zoran Stajčić)

No nije samo „Sjedni“ ‘isklesana’ u koncertni hit-favorit u kratkom roku (u ovom slučaju pred zagrebačkom publikom), već su to bile i „Priča“ i „Ne Ne Ne Ne“, ako se uzme u obzir da one nisu izbacivane kao singlovi poput pjesama „Kuća“ i već spomenuta „Hodaj“ s Rundekom. Svakako ne treba propustiti kazati da i pjesme s prvog albuma u nešto izmijenjenom aranžmanskom ruhu, u prvom redu „Ručak u podne“ i „Nitko ne ide sza mnom“ predstavljaju važna koncertna poglavlja, što je i sinoć bio slučaj. A sve to je dokaz da je ovaj bend najuspješniji i najozbiljniji dosad iz Jeboton kolektiva (bilo je odličnih pokušaja poput grupe Spremiše u prošlosti, ali nažalost nisu potrajali i dobili svoju vjernu publiku).

Porto Morto u dvorištu Medike (Foto: Zoran Stajčić)

Gledano u minutaži koncert Porto Morta bio je u službenom dijelu najkraći od svih dosadašnjih u ovom kratkom periodu dosad održanih u dvorištu Medike – sat i petnaest minuta, no ujedno i onaj s najdužom nadoknadom na bisu. Ona fraza da publika nije dala bendu da ode s pozornice, dogodila se u svom punom značenju. Bio je to u neku ruku i posebni emotivni osjećaj za sve, jer je bend najavio da je sinoć to ujedno bio i posljednji koncert „Portofon“ faze.

Porto Morto u dvorištu Medike (Foto: Zoran Stajčić)

Snimljeno je 4-5 novih pjesama i jedan spot kojeg će „montirati mjesecima“, po njihovim riječima. Nekako upravo zbog nepogrešive uigranosti sastava se osjećalo da je došlo vrijeme za krenuti dalje u nove izazove i to je uistinu pohvalno što se njegovi članovi osjećaju izuzetno kreativnim i što ne žele napraviti rutinu od svoje najbolje faze u ovom trenutku. Važni su ti prekretnički momenti u kojima umjetnici prepoznaju kad treba napustiti jedan vrhunac i krenuti u osvajanje novog. Sinoćnji koncert bio je baš jedan takav, dakako unatoč sadašnjoj situaciji raznih ograničenja o kojoj ne treba trošiti riječ, kao što sinoć nisu trošili ni Porto Morto, jer su bili raspoloženi isključivo za razmjenu dobre energije.

Porto Morto u dvorištu Medike (Foto: Zoran Stajčić)

Guštali su i bend i njegova publika zajedno u svima dobro poznatim momentima jer su i jedni i drugi svjesni da mora uskoro doći nešto novo i drugačije u nadi da će im svima biti još bolje. Tako je bilo jučer. Nikakva neizvjesnost i strah. Samo pozitiva i ples uz vraški zaraznu i inteligentnu glazbu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X