Portron Portron Lopez u Močvari – vrućina i luđaci

Pariški trio Portron Portron Lopez svoj premijerni nastup pred hrvatskom publikom održao je na vjerojatno najtopliji dan godine, ali to ih nije spriječilo u tome da svoje cirkusantsko divljanje predstave okupljenima u najboljem svjetlu.

Portron Portron Lopez u Močvari (foto: Ivan Laić)

Kako bolje provesti večer vjerojatno najtoplijega dana u godini, nego na koncertu u Močvari, klubu koij je posljednjih mjeseci često kritiziran zbog nesnosnih vrućina koje doseže za vrijeme ljetnih nastupa. No, sinoć je rekordna temperatura stvorila i donekle olakšavajući efekt, vjerojatno natjerali određeni postotak potencijalne publike da ostane u ugodnijim temperaturama svog doma, pa je smanjeni broj posjetitelja, tih ugrubo i od oka četrdesetak sretnika uživalo u koncertu bez gužve u samim time manje vrućem klubu. Moramo napomenuti da je i ventilacija na nekoliko punktova puhala sasvim solidno, pa je na tim mjestima bilo čak i ugodnije nego na terasi.

Svirali su Portron Portron Lopez, pariški trio koji čine dva Portrona i jedan Lopez koji to nije. Naime, izvorni bubnjar Lucas Lopez napustio je bend nakon dva albuma i mjesto prepustio Olivieru Kelchtermansu, no bend je nastavio nastupati s prezimenom prvog člana u svom nazivu. Kelchtermans je sinoć odjevenu vruće hlačice i neki šljokičasti topić stilski odudarao od casually odjevene braće Marceaua i Valentina Portrona na gitari, odnosno basu, krakatog dvojca koji je unatoč Oliverovom vrlo kompetentnom i snažnom bubnjanju jasno dao slutiti kome pripada show.

Portron Portron Lopez u Močvari (foto: Ivan Laić)

Glazbeno gledajući, najzaposleniji je gitarist Marceau koji kroz svoju gitari rastače dionice koje prolazi kao na nekoj hrpi stilova izloženih na kakvom buvljaku. Čas će tako izvaditi neki psihodelični retro surf rock pasaž koji će začas mjesto prepustiti prašnjavom pustinjskom bluesu ili nekoherentnoj avangardi u stilu Franka Zappe. U najavnom tekstu opisao sam zvuk benda kao nešto što bi Captain Beefheart snimio kad bi na prevelikoj dozi LSD-ja umislio da je Fela Kuti, a na koncertu je bilo trenutaka koje se moglo na sličan način okarakterizirati.

“Mi slušamo doista svašta, pa onda to i sviramo,” rekao mi je Valentin potpisujući mi vinilnu singlicu za šankom. Žanrovska neopterećenost je pojam koji djeluje blago u slučaju Portrona, jer oni su doista sposobni izvući bilo koji stil i gotovo improvizacijski ga provući kroz nekakav pankerski filter koji još više ističe i ponašanje benda na pozornici ili u ovom slučaju ispred pozornice, budući da je bend nastupio na podu dvorane okružen publikom. Divljanje i pretvaranje nastupa u vizualnu atrakciju upravo je glavna dužnost basista Valentina koji vitla svoj instrument visoko nad glavom, skače i valja se po podu, a njegova kovrčava kosa skače u sve strane podsjećajući na živahniju verziju Boba Marleyja ili Zacka de la Rochu u mlađim danima.

Portron Portron Lopez u Močvari (foto: Ivan Laić)

Koncert u Močvari bio je premijerni nastup Portron Portron Lopeza u Hrvatskoj, i ujedno službeno posljednji koncert aktualne turneje. Bend će još nastupiti na privatnoj zabavi kod prijatelja u Italiji, ali prema njihovim riječima posebno će dobro pamtiti Močvaru, entuzijazam publike, a iznad svega vrućinu koja ih je gotovo ubila dok su neumorno divljali tih nešto više od sat vremena prije nego su ih umor i temperatura doslovno oborili s nogu. Može se reći da su u svojoj prvoj prezentaciji domaćoj publici predstavili veoma pamtljiv nastup i kad nam se jednom vrate, a neupitno hoće, broj posjetitelja trebao bi biti barem dvostruko veći od sinoćnjega. Ovi otkačeni obješenjaci to itekako zaslužuju; samo neka na taj bude nekih deset do petnaest stupnjeva manje nego sinoć.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X