Posljednji tjedan Scene Amadeo donosi tri sjajne izvedbe

Nastupit će Riječki klavirski trio, Mariachi los Caballeros i Matej Meštrović.

Mariachi los Caballeros (foto: Press Scena Amadeo)

Posljednji tjedan Scene Amadeo u Galeriji Klovićevi dvori donosi još tri sjajna koncerta.

U utorak 6. rujna nastupit će Riječki klavirski trio, osnovan 2016. godine na inicijativu Filipa Faka, Krunoslava Marića i Vida Veljaka, glazbenika koji su svoje prvo glazbeno obrazovanje stekli u Rijeci a koje, uz intenzivnu glazbenu suradnju, veže i dugogodišnje prijateljstvo. Premda je trio godinom postanka vrlo mlad ansambl, glazbenici koji ga čine već iza sebe imaju mnoštvo iskustva u komornom muziciranju, kao i u solističkim koncertima. Uz interpretacije djela svjetske glazbene literature veliku pozornost posvećuju i izvođenju djela hrvatskih skladatelja.

U četvrtak 8. rujna na scenu stižu Mariachi los Caballeros. Poznatu i vrlo rasprostranjenu uzrečicu prema kojoj samo jedan pojam navodi na pomisao o Meksiku više od tequile, a to je mariachi, ne valja shvatiti tek kao neizbježan citat iz površnog turističkog vodiča kroz folklor ove velike zemlje južno od rijeke Rio Grande. “Žive boje mariachija, njegove svjetle, jasne, duboke i skladne melodije sjedinjuju se kako bi otkrile srce i dušu Meksika”, zapisala je Sylvia González u knjizi “Mexico: The Meeting of Two Cultures”, pokazujući da se ni definicija stručnjaka ponekad ne može udaljiti od popularne predodžbe o najprepoznatljivijem meksičkom glazbenom proizvodu. Slično razmišlja i Ivan Androić, pjevač i utemeljitelj zagrebačkog mariachi sastava “Los Caballeros”: “Pojam mariachi u meni budi vizualnu dimenziju koja je šira od glazbene. To je slika arene, pijeska, bikova, ljudi, mirisa…”.

Za kraj, u subotu, 10. rujna nastupit će Matej Meštrović. Rotary Club ZAGREB KAPTOL, u suradnji sa Scenom Amadeo te akademskim slikarom Vatroslavom Kulišem i ove godine organizira koncert vezan za popularizaciju i promociju humanitarne akcije KORAK U ŽIVOT koja pomaže djeci bez adekvatne roditeljske skrbi na način da se osiguravaju petogodišnje stipendije za redovan studij. Proteklih godina akcija Korak u život osigurala je preko 250 petogodišnjih stipendija u vrijednosti od preko 25 milijuna kuna. Ove godine pozivu organizatora odazvao se čovjek velikog srca, pijanist i skladatelj Matej Meštrović, bez sumnje jedan od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Već po tradiciji i ove godine akciju je podržao poznati hrvatski akademski slikar Vatroslav Kuliš koji će svakom kupcu ulaznice podariti svoju originalnu grafiku otisnutu ekskluzivno za ovaj koncert. Inače, Vatroslav Kuliš izlagao je na više od 150 samostalnih i preko 120 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X