‘House of Hammer’ – Armie ljudožder

Priča o glumcu Armieju Hammeru i cijeloj njegovoj nastranoj lozi staje gotovo ravnopravno uz ranije serije poput ‘Surviving R. Kelly’ i ‘Leaving Neverland’ kao primjer žanra dokumentarnog celebrity horora.

“House of Hammer”

Karijera glumca Armieja Hammera lansirana je početkom prošlog desetljeća kada mu je David Fincher dodijelio ulogu braće blizanaca Winklevoss u svom biografskom filmu o osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu “The Social Network”. Fincher ga je dijelomično odabrao zbog Hammerove vlastite obiteljske pozadine; Armie je naime potomak (točnije praunuk) Armanda Hammera, vlasnika naftne tvrtke Occidental Petroleum i jednog od najbogatijih i najutjecajnijih Amerikanaca druge polovice dvadesetog stoljeća. Armie kao četvrta generacija obitelji koja pliva u novcu lako je uklizao u ulogu bogatih investitora i veslača.

Nakon uloge u hvaljenom filmu trebala je uslijediti krunidba i pretvaranje Hammera u veliku zvijezdu, no filmovi u kojima je glumio glavne uloge kao što su “The Lone Ranger” i “The Man from U.N.C.L.E.” nisu postigle uspjeh koji se od njih očekivao i trebat će proći još nekoliko godina da Armie zakuca na vrata onog pravog zvjezdanog statusa. To će se dogoditi ulogom u gay drami Luce Guadagnina “Call Me by Your Name” koja će Hammeru donijeti novu razinu popularnosti i naoko mu rasprostrijeti Hollywood pod nogama.

No, početkom prošle godine uslijedio je zaokret kakav je malo tko mogao zamisliti. Djevojka koja se predstavlja kao Effie na Twitteru je počela objavljivati poruke koje je primila od Hammera, a koje su otkrivale izrazito mračnu psihu glumca i tendencije prema fetišima koji uključuju BDSM, pa čak i kanibalizam. Kako to obično ide, javile su se i druge žene koje su s Armiejem imale sličnih iskustava, a sada je pred nama i “House of Hammer” trodijelna dokumentarna serija kanala Discovery+ koja dublje istražuje pozadinu optužbi protiv glumca, ali i povijest njegove obitelji koja je očito već generacijama sklona različitim izopačenostima.

Serija počinje iskazom Courtney Vucekovich, pokretačice jedne dating aplikacije koja je s Hammerom ušla u vezu 2019. za vrijeme pandemije koronavirusa. Ona opisuje njihov odnos koji počinje romantično, ali ubrzo skreće u mračniji teritorij sa sve više znakova za uzbunu na koje Courtney uglavnom odmahuje rukom još uvijek pod dojmom zaljubljenosti u slavnog glumca, čak i kad je na vratima stana dočekuju poruke u kojima piše: “I am going to bite the FUCK out of you.” Stvari postaju još ozbiljnije kad na vidjelo izlazi Armiejeva potreba za potpunom kontrolom svoje partnerice, nasilni oblici seksualnosti i sklonost ljudožderskim fantazijama. Ti se obrasci zatim ponavljaju i kod drugih žena s kojima je glumac u vezi, a zatim na scenu stupa njegova tetka koja otvara sasvim novo područje ove mračne priče.

Casey Hammer kaže da je pokušala gledati HBO-ovu seriju “Succession”, ali da nije izdržala jer ju je sve podsjećalo na dinamiku u njezinoj obitelji. Od podmuklog patrijarha Armanda, preko njegovog mahnitog sina Juliana, a zatim i njegovog potomka Michaela, obitelj Hammer puna je dokaza one narodne teze kako novac kvari čovjeka, ponekad i na nezamislivo strašne načine. Igre moći, spletke, nasilje, droga, seksualne nastranosti i zlostavljanja u svim zamislivim varijantama… Sve to prati obitelj Hammer kroz generacije i svega toga je izravni potomak i nasljednik Armie Hammer.

Za razliku od svojih predaka, glumac se našao u vremenu kad novac više ne može sakriti tragove opačina i primjer je pozitivnih tekovina #metoo i sličnih pokreta iako još dosad sudski nije odgovarao za svoje postupke, a nastavak karijere mu i nije isključen jer je, eto, odradio odvikavanje i sve što uz to ide. Premda njegov prvi povratak na platno s “Death on the Nile” Kennetha Branagha nije ostvario zapažen rezultat, djelomično sigurno i zbog Hammerove veze s projektom, kako kažu analize – ni jedan povratak nije isključen, pa čak ni za čovjeka koji ženama šalje poruke u kojima piše da je “stopostotni kanibal”.

“House of Hammer” je solidan uradak uz koji ćete tri sata provesti odmahujući glavom na perverzije perverzno bogatih, još zanimljiviji dok se bavi nasljednom crtom zlobe i nasilja u obitelji nego slučajem samoga Armieja. Zanimljiv je i izbor nekih od sugovornika kao što je pisac kriminalističkih trilera Joseph Finder koji je na starom Armandu temeljio lik svog prvog romana “Rat tajnih klubova” (The Moscow Club”), jednog od prvih romana prevedenih u samostalnoj Hrvatskoj. S druge strane, istupi žena koje optužuju Hammera za gnjusne radnje katkad doista lede krv u žilama, pa tako “House of Hammer” staje gotovo ravnopravno uz ranije serije poput “Surviving R. Kelly” i “Leaving Neverland” kao primjer novonastalog žanra dokumentarnog celebrity horora.

(Discovery+, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X