Poslušajte dosad neobjavljeni demo Lou Reeda za ‘Men of Good Fortune’

S albuma ‘Words & Music, May 1965’.

Lou Reed – Words & Music, May 1965 (foto: Light In The Attic Records)

Cijenjena diskografska kuća za reizdanja Light In The Attic i Laurie Anderson, udovica Loua Reeda, okupljaju kantautorov neobjavljeni materijal na nadolazećem albumu “Words & Music, May 1965”, prvom u nizu planiranih izdanja iz Reedovih arhiva. Album je skinut s vrpce koju je Reed napravio s Johnom Caleom 1965. i poslao sebi poštom, a koja sadrži najranije snimke nekoliko pjesama Velvet Undergrounda i ostala je zapečaćena u omotnici više od 50 godina. Već smo čuli verzije pjesama “I’m Waiting For The Man” i “Heroin”, a sada je tu i “Men Of Good Fortune”.

Obožavatelji Reeda znaju “Men Of Good Fortune” kao drugu pjesmu na njegovom solo albumu “Berlin” iz 1973. godine. Ali kao što Reedovi arhivisti Jason Stern i Don Fleming ističu u izjavi, ova rana snimka potpuno je drugačija pjesma, pod utjecajem iste folk glazbe koja je inspirirala vodeće folk-rock umjetnike tog trenutka sredinom 1960-ih:

“Pjesma “Men Of Good Fortune” ima sve osobine tradicionalnih dječjih balada iz Engleske i Škotske koje datiraju stoljećima i prenose se s osobe na osobu. Rijetko su bile dokumentirane u tisku, ali su konačno objedinjene u znamenitoj knjizi Francisa Jamesa Childa, The English And Scottish Popular Ballads, objavljenoj između 1882. i 1898. Dječje balade bile su veliki izvor inspiracije za folk izvođače ranih 1960-ih, a Joan Baez, Bob Dylan, Paul Simon i Fairport Convention uvelike posuđuju iz knjige. Child Ballad #2, “The Elfin Knight,” preko niza drugih pjevača, nadahnula je “Scarborough Fair” Simona & Garfunkela i “Girl From The North Country” Boba Dylana.
Child Ballad #2 i mnoge druge uključuju “djevu” ili “mladu”, kako se Reed predstavlja u pjesmi. Primjetno je kako se riječi ove verzije pjesme “Men Of Good Fortune” mogu naizgled dobro uklopiti kao varijanta dječje balade, ali ne čini se da posuđuje stihove iz knjige ili drugih pjesama, tradicionalnih ili popularnih. Reed pjeva i svira pjesmu sam.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X