Potpisan ugovor o financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima u inozemstvu

Važna potpora hrvatskim glazbenicima i promidžbi hrvatske glazbe na međunarodnim glazbenim sajmovima.

Potpisivanje ugovora (foto: WMMC)

Potpisivanjem ugovora o financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima u inozemstvu s Uredom za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia), Ministarstvo kulture i medija osiguralo je važnu potporu hrvatskim glazbenicima i promidžbi hrvatske glazbe na međunarodnim glazbenim sajmovima. Time će izvođači dobiti priliku predstaviti svoj glazbeni izričaj i stvaralaštvo na međunarodnoj glazbenoj sceni i napredovati na svom glazbenom putu.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek potpisala je ugovor s predsjednikom Ureda za izvoz glazbe Hrvatska Draženom Baljkom te pozdravila inicijativu koja će uvelike pridonijeti vidljivosti hrvatske glazbe i hrvatskih izvođača. Naglasila je kako je tim ugovorom osigurano 35.000,00 eura za dvadeset turneja i dvadeset nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima u inozemstvu, a da je Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi RH za 2023. godinu, Uredu za izvoz glazbe već osiguralo 26.544,56 eura, što je ukupno 61.544,56 eura.

Državni tajnik Krešimir Partl podsjetio je na dosadašnju suradnju Ministarstva s hrvatskim glazbenim udrugama, osobito tijekom COVID krize kada su osigurane izravne potpore pomoći samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima, ali i organizatorima te omogućeni novi modeli kreditiranja.

Na konferenciji za medije povodom potpisivanja ovog ugovora, projekt su predstavili predsjednik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska i Hrvatske glazbene unije Dražen Baljak i glavni tajnik Unisona, hrvatskog glazbenog saveza, Davor Drezga. Istaknuli su ponajprije cilj projekta – odnosno umrežavanje, ostvarivanje kulturne suradnje te razvoj distribucije i promocije kvalitetne hrvatske glazbe u inozemstvu.

Potpisivanje ugovora (foto: WMMC)

“Sretni smo i zadovoljni što je Ministarstvo kulture i medija u jako kratkom roku prepoznalo važnost rada Ureda za izvoz glazbe. Ured kao takav postoji tek pola godine, no već sada je jasno da je bio potreban hrvatskim glazbenicima i umjetnicima kao sustav potpore na njihovom putu ka internacionalnoj karijeri. Nastavljamo sa svojim radom, posla ima puno, a prvu godinu rada ćemo okruniti showcase konferencijom SHIP od 14. do 17. rujna u Šibeniku”, istaknuo je Dražen Baljak.

“Pozivamo sve bendove koji žele nastupiti na SHIP festivalu da se prijave na poziv na web stranici koji traje do 30. travnja 2023. godine. Na showcase dijelu festivala nastupit će 40 bendova od čega će polovicu činiti hrvatski bendovi, a polovicu bendovi iz drugih država. Smatramo da ćemo time uspješno pokazati kvalitetu hrvatskih bendova pred dionicima europske glazbene industrije koji će sudjelovati i na panelima tijekom dnevnog programa”, istaknuo je Davor Drezga.

Osim samog showcase festivala, važan dio SHIP-a je konferencija, na kojoj će svi sudionici imati priliku upoznati se s kolegama iz svih dijelova svijeta. Kako funkcionira glazbena industrija u njihovoj državi, kako se probiti na njihovo tržište, što su prednosti, a što mane njihove scene – na sva ta pitanja direktan odgovor će moći dobiti svi posjetitelji SHIP-a.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X