Povijesni presedan: Grad Zagreb se odrekao kulture do daljnjeg

Gradska skupština u četvrtak je prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o stavljanju izvan snage zaključka o hitnoj isplati novca za javne potrebe u kulturi.

Gradska skupština (Izvor: skupstina.zagreb.hr)

“Ovo je nezapamćen udar na kulturu grada Zagreba. Ovo je presedan, udar izveden zajedničkim snagama Milana Bandića i HDZ-a. Nikada se u povijesti nije dogodilo da je Zagreb ostao bez sredstava za program. Većina ugovora s nezavisnim organizacijama nije potpisana, a nitko više ne garantira da će se ugovori, kao i ostale obveze izvršiti u cijelosti. Na iduću sjednicu trebao bi ići rebalans proračuna, i to je sigurno put ka značajnom smanjenu sredstava za kulturu,” izjavio je zastupnik Marko Torjanac novinarima u Gradskoj skupštini.

Naime, zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad, usvojen je na 32. sjednici 19. ožujka 2020. godine kako bi se pomoglo tijekom perioda pandemije koronavirusa. Međutim, mjere hitne isplate sredstava predložio je sam gradonačelnik Bandić uz opravdanje da “sve udruge i druge organizacije civilnog društva, koje koriste gradske prostore temeljem ugovora sklopljenih s Gradom Zagrebom, oslobađaju obveze plaćanja zakupnine, odnosno naknade za korištenje prostora, za razdoblje 1. travnja 2020. do 30. lipnja 2020.”

Još jednom podsjećamo da se ta, svakako, povijesna sjednica održala 14. svibnja 2020. godine u trenutku dok Hrvatska predsjeda Europskom unijom i dok je Zagreb u neku ruku glavni grad Europe.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X