Povijesni presedan: Grad Zagreb se odrekao kulture do daljnjeg

Gradska skupština u četvrtak je prihvatila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o stavljanju izvan snage zaključka o hitnoj isplati novca za javne potrebe u kulturi.

Gradska skupština (Izvor: skupstina.zagreb.hr)

“Ovo je nezapamćen udar na kulturu grada Zagreba. Ovo je presedan, udar izveden zajedničkim snagama Milana Bandića i HDZ-a. Nikada se u povijesti nije dogodilo da je Zagreb ostao bez sredstava za program. Većina ugovora s nezavisnim organizacijama nije potpisana, a nitko više ne garantira da će se ugovori, kao i ostale obveze izvršiti u cijelosti. Na iduću sjednicu trebao bi ići rebalans proračuna, i to je sigurno put ka značajnom smanjenu sredstava za kulturu,” izjavio je zastupnik Marko Torjanac novinarima u Gradskoj skupštini.

Naime, zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad, usvojen je na 32. sjednici 19. ožujka 2020. godine kako bi se pomoglo tijekom perioda pandemije koronavirusa. Međutim, mjere hitne isplate sredstava predložio je sam gradonačelnik Bandić uz opravdanje da “sve udruge i druge organizacije civilnog društva, koje koriste gradske prostore temeljem ugovora sklopljenih s Gradom Zagrebom, oslobađaju obveze plaćanja zakupnine, odnosno naknade za korištenje prostora, za razdoblje 1. travnja 2020. do 30. lipnja 2020.”

Još jednom podsjećamo da se ta, svakako, povijesna sjednica održala 14. svibnja 2020. godine u trenutku dok Hrvatska predsjeda Europskom unijom i dok je Zagreb u neku ruku glavni grad Europe.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X