Poznata torrent stranica RARBG gasi se zbog rata i bolesti

Zatvaranje dolazi u trenutku kada stručnjaci upozoravaju na nadolazeće ‘zlatno doba’ piratstva.

Jolly Roger (foto: Wikipedia)

Poznata torrent stranica RARBG zatvorila se, okrivljujući razne traumatične čimbenike koji su onesposobili njezino osoblje za rad. Stranica će se ugasiti nakon dvije “teške” godine, reklo je osoblje u oproštajnoj poruci objavljenoj na internetu.

Gašenje dolazi u vrijeme kad su neki stručnjaci predvidjeli da bi internet mogao krenuti prema “zlatnom dobu” piratstva, usred sve većih cijena streaminga i drugih poteškoća. No osoblje je reklo da su ga pogodili vlastiti sve veći troškovi, kao i gubitak osoblja zbog covida i rata u Ukrajini.

“Neki od ljudi u našem timu umrli su zbog komplikacija covida, drugi još uvijek pate od nuspojava – ne mogu uopće raditi”, piše. “Neki se također bore u ratu u Europi – NA OBJE STRANE.” Također je navedeno da su inflacija i povećanje cijena onemogućili rad stranice visokim troškovima.

“Povećanje cijena električne energije u podatkovnim centrima u Europi nas je prilično teško pogodilo. Inflacija čini naše svakodnevne troškove nemogućima”, napisalo je osoblje. “Stoga više ne možemo voditi ovu stranicu bez velikih troškova koje više ne možemo pokriti iz vlastitog džepa. Nakon jednoglasnog glasanja odlučili smo da to više ne možemo. Žao nam je.”

Poruka je objavljena na samom RARBG-u, stranici koja postoji već 15 godina. U to vrijeme postala je jedno od najvećih mjesta za torrentiranje na webu – veće čak i od poznatijih odredišta kao što je The Pirate Bay.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X