Preko 15 tisuća ljubitelja glazbe posjetilo je ovo ljeto Martinsku kod Šibenika

Prošlog vikenda završena je lijepa glazbena priča koja se odvijala ovo ljeto na novoj i jedinstvenoj festivalskoj destinaciji u srcu Dalmacije, na Martinskoj pored Šibenika. Prva sezona Martinske je privukla preko 15 tisuća posjetitelja za vrijeme šest festivala i jednog jednodnevnog događanja, uz zamjetan porast inozemnih gostiju te povećanje broja posjetitelja na svim pojedinačnim događanjima.

Regius festival (Foto: Sanja Lydia Kulušić)

Prostor nekadašnjeg auto kampa Martinska, te poznato gradsko kupalište uz inicijativu i intenzivnu suradnju Grada Šibenika, Turističke zajednice grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te organizatora festivala otvorilo je novu stranicu svoje povijesti. Lokaciju iznimnog potencijala, zajedničkim snagama, “oživjeli” su ovo ljeto festivali Regius,Seasplash, Kanal, Nox, Membrain i Blast i jednodnevni TLM #5 warm up.

“Martinska je posljednjih mjesec dana bila mjesto okupljanja brojnih glazbenika, kreativaca, umjetnika iz svih krajeva, a posjetitelji su osim u raznovrsnom glazbenom programu i popratnim sadržajima uživali u predivnoj i netaknutoj prirodi te spektakularnom pogledu na naš grad. Vjerujem kako su organizatori svih šest festivala, koliko ih se izmijenilo kroz srpanj i kolovoz na Martinskoj, zadovoljni polučenim uspjehom, a nas posebno veseli što se projekt realizirao uz izuzetnu suradnju svih sudionika”, rekao je Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika.

Prva sezona na Martinskoj započela je s Regius festivalom čije je deveto izdanje održano 12. i 13. srpnja i time svečano otvorio ovo okupljalište za sve ljubitelje dobre zabave i dobre glazbe. Kroz vikend su se na pozornicama izmijenili Električni orgazam, Eyesburn, Zoster, Sajsi MC, Stoka, Cold Snap, Them Moose Rush, Piknik Park i brojni DJ-i. Dnevni program obogaćen je radionicom Acroyoge, hodanjem na slacklineu i sličnim zabavnim aktivnostima. Vikend nakon, u Dalmaciju po prvi put je stigao Seasplash festival i to sa svojim 17. izdanjem. Najdugovječniji hrvatski festival posvećen soundsystem kulturi ove je godine prvi put imao i koncert otvorenja, koji je održan 17. srpnja na prekrasnoj pozornici tvrđave Sv. Mihovila u Šibeniku. Nakon toga festival se preselio na Martinsku gdje je kroz četiri dana ugostio neke od najvećih svjetskih velikana dub, roots i bass glazbe među kojima su se našli Lee Scratch Perry, Mad Professor, Dub Pistols, Vibronics, Edo Maajka, High5 i još preko 30 izvođača. Svaki festival ovog ljeta održan na Martinskoj posjetiteljima je osigurao besplatno mjesto u kampu, pa je jednako tako bilo i na Seasplashu. Dnevni program su obogatile i brojne radionice, poput yoge, DJ radionice, video produkcije i intuitivnog udaraljkanja.

Martinska je ugostila i jednodnevno događanje, T.L.M.#5 warm up, na kojem su se uz glazbeni program i nastup The Fogsellersa i L.U.Z. residentsa iz Splita, cijeli dan održavale i kulturno-umjetničke, sportsko-rekreacijske i zabavne aktivnosti uz opuštenu atmosferu i prijateljsko druženje. Petak i subota u nastavku pripali su punk sceni i drugom Kanal festu u organizaciji udruge Liješnjaci. Na pozornicama su se izmijenili brojni domaći i regionalni punk i punk rock bendovi poput KBO!-a iz Srbije, Pigs Parliamenta iz Slovenije, a pridružili su im se i Krešo i Kisele Kiše, Pokret Otpora, Sabotaža i brojni drugi.

Prvi vikend mjeseca kolovoza na Martinsku je stigao Nox festival. Unatoč nevremenu i oluji koja je prvi dan poharala cijelu Hrvatsku, zbog čega neki od izvođača nisu mogli nastupati, Nox je sve nadoknadio na drugom, i trećem after danu. Ljubitelji techna, tech housea i sličnih zvukova uživali su u glazbi Kenny Larkina, Juan Atkinsa, Petra Dundova, Santiaga Battacoste. Nakon Noxa Martinsku je zauzeo Membrain festival, veliko bass okupljanje preko 80 izvođača iz cijeloga svijeta, koje je svim ljubiteljima žestokih bass frekvencija ponudilo vikend iz snova. DLR, Loxy, Ill Truth, Subtle Element, Boey Audio, Minimalist, B-origin, Altex, Montesco, Hasky samo su neka od imena koja su prije desetak dana dobro prodrmala Martinsku. Zadnji vikend pripao je Blast festivalu koji je okupio domaću scenu DJ-a i producenata gdje su se svi u obiteljskoj atmosferi uz opuštanje i odličnu glazbu, u stilu pozdravili s ljetnom 2019. na Martinskoj.

Nakon mjesec i pod dana live nastupa, DJ setova, plesanja, kupanja, druženja, odmaranja, uživanja u rekreativnim i edukativnim aktivnostima, umjetnosti, uz sva nasmijana lica i lijepe riječi, možemo potvrditi kako je prva festivalska sezona na Martinskoj prošla vrlo uspješno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X