Premijera dokumentanog filma ‘Potraga za Gušterom’

Dokumentarni film Potraga za Gušterom scenarista i redatelja Lukše Benića premijerno u četvrtak, 19. siječnja, u 21:10 na HTV1.

Potraga za Gušterom (foto: Screenshot)

Već više od dva stoljeća Dubrovnikom se prenosi legenda da u moru podno tvrđave Lovrjenac leži golemi brončani top, poznat pod imenom Gušter. To remek-djelo našeg najpoznatijeg srednjovjekovnog ljevača topova i zvona Ivana Krstitelja Rabljanina (Rab, ? – Dubrovnik, 1540.) prema predaji je izgubljeno u moru kada je austrijska vlast odnosila stare topove s dubrovačkih utvrda, s namjerom da ih pretopi ili izloži u vojnim muzejima. Brojni dosadašnji pokušaji da se top pronađe nisu dali nikakve rezultate.

“Ova priča intrigira i zanima ljude u Dubrovniku već dugo vremena, pogotovo ekipu koja se bavi podmorjem, ronjenjem, koja detaljnije proučava povijest takvog tipa baštine. Film nije samo priča o Gušteru nego i o povijesti, toj vrsti naoružanja u Dubrovniku. Pokušali smo pobrojiti i sve veće potrage za Gušterom koje su se dogodile kroz 20. stoljeće. Nastojali smo raspetljati priču i pokazati je li to samo jedan od mitova koji su u poviješću bogatim gradovima kakav je Dubrovnik, dio identiteta samog tog grada ili je top stvarno postojao i izgubljen je na način kako je to zapisano u predaji ili legendama,” pojašnjava redatelj Lukša Benić.

Dokumentarni film „Potraga za Gušterom“ prikazat će se u četvrtak, 19. siječnja u 21:10 na HTV1, a donosi nam priču ove nevjerojatne legende, i svega što se iza nje krije. Uz pomoć znanstvenika, povjesničara, entuzijasta i suvremenih arheoloških instrumenata ekipa je zaronila u more ispod Lovrjenca u potrazi za rješenjem višestoljetne misterije.

Narator je Vedran Benić, direktor fotografije Srđan Kokanov, montažeri Lukša Benić i Sebastijan Kobas, a producent Jure Bušić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X