Preminula Sanja Ravlić

Vrsna stručnjakinja u audiovizualnom sektoru, članica tima koji je osnovao Hrvatski audiovizualni centar, u kojem je radila i s kojim je surađivala dugi niz godina, Sanja Ravlić, preminula je u petak, 19. svibnja u 61. godini života.

Sanja Ravlić (foto: Julien Duval)

Vijest o preranoj smrti Sanje Ravlić uzdrmala je filmsku zajednicu, kako domaću, tako i međunarodnu. O njenom odlasku, odnosno o velikoj praznini koju je ostavila te o golemom značaju njenog rada na međunarodnoj razini, pričalo se i jutros u Cannesu, na panelima posvećenima rodnoj ravnopravnosti i sigurnosti žena na filmskom setu u sklopu Filmskog sajma (Marché du Film).

Sanja Ravlić, rođena 4. ožujka 1963. godine, godinama se zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru, a svi njezini napori dosegnuli su vrhunac krajem 2017. godine, kad je Vijeće Europe donijelo Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, u čijoj je izradi aktivno i sama sudjelovala.

Ravlić je diplomirala komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i produkciju na britanskoj Nacionalnoj filmskoj i TV školi (NFTS). Od 1987. do 1994. godine radila je kao urednica u Dramskom programu Hrvatske radiotelevizije, a nakon završetka studija produkcije u Velikoj Britaniji kao nezavisna filmska i televizijska producentica i producentica radijskih programa pri Svjetskoj službi BBC-ja u Londonu.

Bila je članica osnivačkog tima Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje je radila od 2008. do 2017. godine. Bila je članica Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske udruge producenata i Europske filmske akademije. Obnašala je i ulogu predstavnice Hrvatske u Eurimagesu, fondu Vijeća Europe namijenjenog poticanju koprodukcije, distribucije i promocije europskog filmskog stvaralaštva.

Ravlić je 2018. godine dobila Nagradu Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma.

“U Hrvatskom audiovizualnom centru pokrenula je javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i televizijskih djela, borila se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine i opstanak javne televizije. Svojim djelovanjem podiže ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni. Bila je naša dugogodišnja predstavnica u Eurimagesu, gdje je otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama.

Nema mnogo ljudi poput Sanje Ravlić, a oni su nam nužni za izgradnju i razvoj funkcionalnih i uspješnih sustava u okvirima kulturne politike modernih demokratskih društava. Sanja je osoba koja svoje široko međunarodno obrazovanje, znanje, iskustvo, ideje, promišljanja, kontakte – oplemenjeno neiscrpnom energijom, entuzijazmom i kolegijalnošću – stavlja u službu javnih politika i stvaranja prostora za kreativni rad i napredak svojih sunarodnjaka”, riječi su žirija koji joj je tu nagradu dodijelio 2018. godine, u sastavu Vanja Sremac, Vanja Andrijević, Sanja Borčić, Maša Udovičić i Robert Vidić.

Sanja Ravlić ostavila je, tako, neizbrisiv trag u hrvatskoj kinematografiji i neizmjerno zadužila domaću i međunarodnu filmsku industriju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X