Preminuo hrvatski bluzer, duhovni pjesnik i kantautor Čedo Antolić

‘Sa velikom žalošću vam želim reći da nas je noćas u svojoj 69-oj godini života napustio Čedo Antolić’, napisao je na svojoj Facebook stranici njegov sin Matija Antolić.

Čedo Antolić (Izvor: Matija Antolić/Facebook)

“Skoro tri i pol godine borio se tata sa bolešću na način njemu svojstven, pjevajući i dalje, radeći jaslice u glini, slikajući i davajući opet sebe do kraja u sve što radi, bez obzira na bol, umor i na teške okolnosti. Ostavio je tragove jer je i najmanju stvar radio s toliko puno ljubavi i predanosti, bio je veliko djete, a ostario nije zapravo nikada jer mu je duša bila djetinja, uvijek spremna razveseliti se najiskrenije moguće, i uvijek spremna za korak naprijed, a najspremnija za nepredvidive korake”, stoji u nastavku objave.

Duhovnom glazbom Čedo Antolić počeo se baviti 1969. godine u sastavu “Kraljica Apostola” pri isusovačkom samostanu na zagrebačkom Fratrovcu.

Sastav kasnije mijenja ime u Kyrios te 1979. godine nastupa i pobjeđuje na prvom hrvatskom festivalu duhovne glazbe (Uskrsfest) sa Antolićevom “Pjesmom svakodnevnom”. Sljedeće godine u izdanju Kršćanske sadašnjosti sastav objavljuje i istoimeni album koji uključuje šest Antolićevih autorskih pjesama. Grupa Kyrios djeluje do 1988. godine, kada Antolić osniva Jutro života, a potom se pridružuje skupini O. Ante Antić, s kojom sljedećih nekoliko godina svake nedjelje nastupa u crkvi Gospe Lurdske.

1997. godine osniva grupu Stil, a iste objavljuje i retrospektivni album “Stvaranje” koji sadrži 21 autorsku pjesmu koje su nastale u razdoblju od 1988. do 1997. godine. 2004. godine u izdanju Glasa koncila objavljuje album “Jutro”. Antolić također surađuje i na albumima glazbenice Željke Marinović kao tekstopisac i skladatelj te je jedan od zaslužnih za prvi Porin za duhovnu glazbu koji je 2001. godine dobio album Željke Marinović “Želim ti dati najbolje”. Album Željke Marinović “Svjetionik”, na kojemu je Antolić autor pjesama, 2009. godine također dobiva Porin za najbolji album duhovne glazbe. 2012. godine objavljuje dupli album duhovne glazbe ‘Nakon svega’ koji je doživio i promociju u punom kazalištu Komedija. 2016 objavljuje album ‘Čedo Antolić i Zbor Hrid – ‘Božićne pjesme’, na kojemu se osim tradicionalnih Božićnih pjesama Međimurja, Turopolja, Hvara i svih predjela Hrvatske nalaze i četiri autorske pjesme, Dosenjani Božić, Božićna popevka, Majka Božja i Betlehem, te je i 2017. album nagrađen Porinom za najbolji album duhovne glazbe. Zbor Hrid Čedo vodi od 2005. godine i osim nedjeljnih misa na kojima zbor neprestano pjeva, koncerata i festivala, neprekidno sve te godine održava Božićne koncerte na blagdan Sveta tri kralja (župa Kraljice sv. Krunice). 2016. objavljuje autorski projekt na kajkavskom narječju ‘Čedo i Matija Antolić – Bluz po domačem’. Na njemu se nalaze Antolićeve autorske pjesme inspirirane odlascima u Zagorje iz ranog djetinjstva, stopljene u osebujnu cjelinu, a na najbolji mogući način je pokazao mogućnosti, poetičnost i širinu kajkavskog dijalekta, koji je na albumu jednako dobro stopljen kako sa baladama tako i sa bluesom.

Saznajte više: Čedo i Matija Antolić ‘Bluz po domačem’ – zagorska razglednica iz davnina

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X