Presijecanjem bodljikave žice između Slovenije i Hrvatske predstavljeno Ljetu u MSU

Dakako, riječ je bila o performansu u kojem su sudjelovali Ivan Novak iz grupe Laibach i Branko Kostelnik danas ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ivan Novak i Branko Kostelnik u performansu uklanjanja bodljikave žice između Slovenije i Hrvatske ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu prilikom predstavljanja Ljeta u MSU (Foto: Zoran Stajčić)

Kada puna plave pjenušave vode simbolizirala je Piranski zaljev, dok je po sredini bio razapet zamotaj bodljikave žice koji su Ivan Novak i Branko Kostelnik s nekoliko vještih poteza kliještima prerezali, a potom okupljenim novinarima počeli dijeliti svježu srdelu ‘bez putovnice i domovnice’, ulovljenu jutros upravo u Piranskom zaljevu. Radilo se o umjetničkom činu kojim je zatvoreno predstavljanje ovogodišnjeg, ponajviše glazbenog, programa koji će se odvijati na krovu Muzeja suvremene umjetnosti pod već etabliranim imenom Ljeto u MSU 2019.

Simbolički Piranski zaljev (Foto: Zoran Stajčić)

„Multimedijalni program, posebice glazbeni, doveo nam je mnoštvo nove publike u muzej za koji želimo da je mjesto u kojem se odvija umjetnost“, kazala je u uvodnoj riječi Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a. „Ovog puta počinjemo tamo gdje smo i počeli, a to je s izložbom Vlaste Delimar. Ljeto je zahvaljujući programu Ljeto u MSU doba godine kada imamo najveći priljev posjetitelja“, izjavila je viša kustosica Martina Munivrana koja je zadužena za izvanglazbeni sadržaj Muzeja.

Ivan Novak i Branko Kostelnik u performansu uklanjanja bodljikave žice između Slovenije i Hrvatske ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu prilikom predstavljanja Ljeta u MSU (Foto: Zoran Stajčić)

Na predstavljanju, koje je u ime Muzeja vodio Branko Kostelnik, sudjelovali su glazbenici iz svih predstavljenih grupa. Pored već spomenutog Ivana Novaka iz Laibacha, iz Slovenije je došao i Aldo Ivančič iz Borghesie, od domaćih imena bili su Target i General Woo iz Tram 11, Dalibor Pavičić iz grupe The Strange, dok je basist Konrad Lovrenčić predstavljao Kries. Fizički jedino nije bio fizički prisutan Dino Šaran iz sarajevske grupe Letu štuke, ali je bio nakratko prisutan glasom, tj. telefonski što je emitirano i s razglasa.

Tiskovna konferencija Ljeto u MSU 2019 (Foto: Zoran Stajčić)

Novak je bio odjeven u odijelo krojeno u Sjevernoj Koreji, a također je nosio za reverom i značku za posebne zasluge koje su članovima Laibacha bile uručene nakon koncerta u Pjongjangu, što je dakako bio povijesni trenutak jer se radilo o prvom zapadnom bendu koji je gostovao u toj samoizoliranoj socijalističkoj zemlji. Najavio je da će se zagrebački koncert Laibacha sastojati od tri dijela. Prvi će obuhvaćati predstavljanje albuma „Sound Of Music“, drugi će se doticati početka karijere, o kojem je snimljen i dokumentarac, a uskoro će se pojaviti i bogato vinilno box set izdanje grupe „Laibach Revisited“ vezano za taj period, a treći dio će obuhvaćati pjesme sa sountrack albuma „Iron Sky“, dakle jedan, uvjetno kazano, holivudski Laibach.

Aldo Ivančič (Borghesia) i Dalibor Pavičić (The Strange) (Foto: Zoran Stajčić)

Borghesia će nastupom na krovu MSU-a dobiti značajan prostor za zagrebačko predstavljanje izvrsnog prošlogodišnjeg konceptualnog albuma „Proti kapitulaciji“ kojeg i ovaj portal drži jednim od ključnih albuma slovenske diskografije u 2018. godini. Aldo Ivančič najavio je da će zagrebački koncert nositi i vizualni potpis jer se s ovim albumom Borghesia odlučila vratiti videoartu.

General Woo i Target najavili su da će koncert na krovu MSU-a ujedno biti i prilika za predstaviti poneku novu pjesmu s albuma na kojem treuntno rade Tram 11. Imena gostiju još uvijek drže u tajnosti, no vrlo vjerojatno će se raditi o talentiranim mladim glazbenicima sa zagrebačke hip-hop scene koju je Target pohvalio i na presici nabrojao događanja i imena kao dokaz da je Zagreb živo i žilavo tkivo hrvatske rap scene. A na kraju je Target u freestyleu odrepao najavu za koncert Tram 11.

Target i General Woo (Foto: Zoran Stajčić)

Dalibor Pavičić je pak otkrio kako The Strange pored zagrebačkog nastupa u sklopu Ljeta u MSU najesen očekuju koncerti po Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji, dok je Konrad Lovrenčić rekao kako Kries pripremaju novi album, tako da fanovi mogu odahnuti jer ga neće čekati dugo kao što su čekali recentni „Selo na okuke“.

Kostelnik je pored glavnih glazbenih događanja najavio i mnoštvo drugih, paralelnih programa od kojih treba izdvojiti i novi, predstojeći, performans Damira Bartola Indoša iz kultnog Kugla glumišta.

Ljeto u MSU 2019. – Kalendar nastupa:

Kries – 8. lipanj
Laibach – 15. lipanj
Borghesia – 22. lipanj
Letu štuke – 29. lipanj
The Strange – 6. srpanj
Tram 11 – 13. srpanj

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X