Pridjevi u Močvari – snažan val psihodeličnih vibracija

Više od 400 posjetitelja došlo je u četvrtak u Močvaru kako bi prisustvovalo premijernom zagrebačkom koncertu grupe Pridjevi.

Pridjevi u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Do samog nastupa Pridjevi su bili ‘samo’ psihodelični projekt Labinjana Dina Santaleze i zagrebačkih kantautorica Nine Romić i Ivane Picek koji su prošle godine na internetskim glazbenim servisima objavili svoj uradak. Koliko je tada pojavljivanje tog istoimenog debija bilo i više nego ugodno iznenađenje jer je iznjedren jedan od važnijih albuma prošlogodišnje domaće produkcije, jednako je tako bilo ugodno kad se na pozornicu popeo šesteročlani bend koji je započeo svoj hippie-psihodelični nastup pjesmom „Ako je“ koja je odličnu energiju razlila Močvarom.

Pridjevi u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Očekivao se možda lo-fi trio na pozornici u spomenutoj postavi Santaleza-Romić-Picek, ali kad su kao ritam sekcija grunuli Levi Levačić i Erol Zejnilović cijela stvar je istog momenta otišla u do tada neslućene sfere. Treba uzeti u obzir da su Mokre gljive koji su nastupili kao predgrupa pošteno zakuhali atmosferu također psihodelijom, ali dobrano zamiješanom s etno zvukom na tragu onoga što radi dobro poznata klupska atrakcija Kries. Iskoristili su Mokre gljive itekako svoju minutažu pred vjerojatno najvećim auditorijem pred kojim su svirali do tada. Bilo je to ono pravo staro dobro bendovsko nadmetanje u kojem predgrupa želi oteti show headlineru. Dakle onaj moment u kojem je publika uvijek na dobitku jer ispred sebe ima glazbenike koji se svojski trude.

No Pridjevi su kao nekom magijom odmah dali do znanja da su zasluženo zvijezde večeri. U tom nastupu nije bilo nimalo elemenata kantautorske sjete. Bend je ‘valjao kamenje’ dok su Nina i Ivana kao dvije ravnopravne vokalistice držale prvu crtu dvoglasjem i tako je bilo do kraja koncerta. Bile su u ulogama u kojim ih se do sada nije moglo vidjeti na pozornicama i mora se priznati da su im novo zvučno ruho i taj stav odlično pristajali.  Dino je pak pokazao da je što se tiče sviranja gitare unikatni domaći glazbenik u pristupu psihodeliji. Osjećaj je bio kao da u nekom davnašnjem klubu San Francisca svjedočim koncertu Jefferson Airplanea. Ne kopije, već originalne priče uz to izvedene na materinjem jeziku.

Pridjevi u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Posebno dobro iznenađenje bile su pjesme koje na albumu ne odaju snažni live potencijal, poput primjerice pjesme „Kantarion“, da bi na pozornici Močvare oživjele u hipnotičkom pulsirajućem obliku. Tako nešto može učiniti jedino bend u kojem svi dišu kao jedan , stoga je potpuno nebitno jesu li se Pridjevi za ovaj koncert pripremali mjesecima ili su se ad hoc ‘polovili’ u svega par proba. I u jednom i drugom slučaju zaslužuju pohvalu.

Redoslijed izvođenja bio je identičan poretku pjesama na albumu, a koncert je doslovce proletio, kada je nakon „Lucifer i ja“ krenula „Tužna“ raspoloženje publike bilo je dijametralno suprotno od naziva te pjesme. „Ako je“ je bila ponovljena na bisu, a ne bi nimalo predstavljao problem da su Pridjevi još jednom izvrtjeli cijelu set listu. Publika se ne bi razbježala, dapače osjećaj je bio sličan stihovima pjesme „Ako je“ – ako je taj moment života bio samo san, buđenje je svima bila zadnja stvar na pameti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X