Priprema se eksperimentalni korona koncert u Njemačkoj, traži se 4.000 dobrovoljaca

Eksperimentalni koncert na kojem će se iskušati tri scenarija širenja koronavirusa na glazbenom događaju zakazan je za 22. kolovoza u njemačkom gradu Leipzigu. Njemački znanstvenici traže četiri tisuće dobrovoljaca koji bi se trebali podvrgnuti eksperimentu.

(Foto: Vedran Metelko)

U Njemačkoj su koncertna događanja zabranjena do 30. rujna. Istraživački tim sa sveučilišne klinike u Haleu iz tog razloga želi prije tog datuma doći do konkretnih rezultata na koji način se koronavirus može širiti na velikim koncertnim događanjima i kako bi pridonijeli što boljem organiziranju zaštite ljudi.

U tu svrhu pozivaju četiri tisuće dobrovoljaca koji bi trebali učestvovati u koncertnom eksperimentu u tri predviđena scenarija 22. kolovoza u Leipzigu.

Svi učesnici eksperimenta između 18 i 50 godina prethodno će biti testirani i morat će imati negativan test na virus. Na koncertu će nastupiti njemački pop pjevač Tim Benko jer ozračje mora biti pravo koncertno i kako bi se publika ponašala onako kako se inače ponaša na koncertima.

Znanstvenici, koji smatraju da će procjena podataka biti najveći izazov, pripremaju tri koncertna scenarija. Prvi scenarij podrazumijeva ulazak publike na dva ulaza, bez distanciranja i drugih mjera zaštite od korona virusa. U drugom scenariju publika će ulaziti sporije na više ulaza i sa strožim higijenskim i zaštitnim mjerama. Treći scenarij zahtijeva najveći broj publike (oko dvije tisuće) i u njemu će dobrovoljci sjediti na tribinama udaljeni jedni od drugih 1,5 metara, dakle koncert sa strogo propisanom fizičkom distancom.

Dobrovoljci će na koncertu morati nositi FFP2 filter maske, a bit će poprskani i fluorescentnim dezinfekcijskim sredstvom kako bi se pratile površine koja publika najčešće dodiruje. Također će svaki dobrovoljac dobiti i lokator kako bi se mogla pratiti njegova aktivnost, kretanje i interakcija s drugima.

Procjena je da bi rezultati eksperimenta mogli biti gotovi do kraja rujna ove godine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X