‘Priscilla’ – OK groomer

Unatoč neuspjehu u nalaženju čvršćeg narativa u biografiji jedne od najvećih zvijezda u povijesti, kao i pomalo antiklimaktičkom završetku, ‘Priscilla’ bi mogla biti upamćena kao možda čak i najuspješniji filmski uradak Sofije Coppole još tamo od ‘Lost in Translation’.

‘Priscilla’

Prošle godine australski redatelj Baz Luhrmann u svom je raskošnom, da ne kažemo kičastom stilu snimio blještavu i glasnu biografiju kralja rock and rolla Elvisa Presleyja sa Zlatnim globusom nagrađenim Austinom Butlerom u naslovnoj ulozi. Kritika je bila više-manje podijeljena, ali film je postigao značajan uspjeh na kinoblagajnama, što ga je propeliralo do sezone nagrada i čak osam nominacija za Oscar od kojih na koncu nije potvrdio ni jednu.

Ove godine interes za jednom od najvećih ikona popularne kulture nije jenjavao. Netflix je tako lansirao dugo najavljivanu humorističnu špijunsku animiranu seriju “Agent Elvis”, svojevrsnu manje duhovitu verziju “Archera” u kojoj je ključna figura upravo prvi sin Tupela u Mississippiju (glas mu daje oskarovac Matthew McConaughey) koji uz glazbenu karijeru vodi i paralelni život kao tajni agent vlade Sjedinjenih Država. Za razliku od Luhrmannovog “Elvisa”, crtani “Agent Elvis” nije pretjerano oduševio ni kritiku niti publiku, te je serija otkazana ubrzo nakon završetka prve sezone.

‘Priscilla’ (foto: A24)

Pola godine kasnije oči javnosti još jednom će biti usmjerene prema Gracelandu kad će na 80. Mostri biti premijerno prikazan još jedan biografski film o Kralju, ovaj put ispričan iz kutra njegove supruge Priscille Presley (rođene Beaulieu). U režiji Sofije Coppole i temeljen na autobiografiji naslovne junakinje “Elvis and Me” iz 1985. godine, ovo je film dijametralno suprotan Luhrmannovoj lanjskoj šljaštećoj epopeji. Sporo tinjajuća drama fokusira se na četrnaestogodišnju djevojčicu koja igrom slučaja u Zapadnoj Njemačkoj 1959. upoznaje deset godina starijeg Presleyja, tada najveću pjevačku zvijezdu na svijetu.

Privučena slavom i neupitnom karizmom zvijezde, djevojčica se očekivano zaljubljuje u slatkorječivog Elvisa i njih dvoje započinju romantični odnos koji danas djeluje šokantnije nego u to vrijeme. Priscilla je maloljetna, kvragu, osnovnoškolka, a Coppola tu činjenicu naglašava potencirajući razliku u visini između svojih glumaca. Glavna zvijezda tu je Cailee Spaeny koja je u Veneciji čak nagrađena i Zlatnim lavom za najbolju žensku ulogu, a ako promatramo raspon svog lika koji 25-ogodišnjakinja pokriva od rane adolescencije do odrasle žene, jasno je zašto je žiri donio takvu odluku. Nažalost, ako je nekog momentuma bilo, on je nestao i čini se da se u sezoni nagrada njezino ime rijetko spominje u ozbiljnijim kombinacijama za Oscar.

Nasuprot Spanney stoji Jacob Elordi koji je gotovo isto godište kao njegova glumačka partnerica, ali nasuprot nje on djeluje kao div nasuprot djevojčice koja ga prati. Elrodi u “Priscilli” je fizički mnogo sličniji Kralju nego Butler u “Elvisu”, a njegove manirizme i dikciju nije skinuo ništa slabije nego njegov kolega koji je za taj posao nagrađen Globusom i BAFTA-om. No, za razliku od Luhrmannovog filma, Coppola u svojoj biografiji ne daje ključnu ulogu samoj glazbi, pa je tako Jacob morao pjevati i plesati mnogo manje nego Austin.

Druga stvar po kojoj se ova dva filma bitno razlikuju jest i uloga pukovnika Toma Parkera. Dočim je Luhrmann upravo ovom smutljivcu u svom filmu dao ključnu poziciju pripovjedača (ovdje više nećemo komentirati katastrofalan posao koji je u toj ulozi napravio Tom Hanks), u “Priscilli” se on niti ne pojavljuje fizički, već samo u razgovoru ili kao zlokobna siva eminencija s druge strane telefonske linije. Coppolli, naime, ne treba drugi negativac uz samog Elvisa. Premda ne bez simpatije, redateljica jasno pokazuje koliko je nepriličan odnos superstara i djevojčice bio i koliko je jasno da to danas spada u kategoriju groominga, načina na koji predatori korište nenasilna sredstva za normalizaciju seksualnog zlostavljanja svojih mladih žrtava.

‘Priscilla’ (foto: A24)

Naravno da početkom šezdesetih grooming nije bio poznat kao koncept u široj javnosti, no ako je ta ista javnost osudila Jerry Leeja Lewisa za brak s 13-ogodišnjakinjom, zašto se Elvisu nije zamjerilo petljanje sa samo godinu dana starijom Priscillom. Njihov odnos, nastavljen je doduše tri godine nakon što su se upoznali, kad je ona imala sedamnaest, no i dalje je bila maloljetna. Več u njezinom prvom posjetu Gracelandu Elvis joj dalje tablete za spavanje i tako je uvodi u svijet narkotika koji će i njega na koncu stajati glave.

Snimljen u ugodnim retro tonovima kamere Coppolinog recentnog suradnka Philippea Le Sourda, opravljen izuzetnom kostimografijom i scenografijom kao i upečatljivim soundtrackom izvan Presleyjeva kataloga, film “Priscilla” ima sve potrebne sastojke da bude izuzetan osim same priče čiji su ocrti poznati, a iznutra ih boji samo nelagodan odnos između protagonista i lik Elvisa kojeg prožimaju brojne mane kao što su nasilnost, seksualna nezainteresiranost za partnericu, ovisnost, nevjera i pseudointelektualizam. Unatoč svemu tome, Coppolla nije bez simpatija prema ovom gadu, jednako kao što to nije bila ni Priscilla na čijem se svjedočanstvu temelji ovaj prikaz.

Unatoč neuspjehu u nalaženju čvršćeg narativa u biografiji jedne od najvećih zvijezda u povijesti, kao i pomalo antiklimaktičkom završetku, “Priscilla” bi mogla biti upamćena kao možda čak i najuspješniji filmski uradak Sofije Coppole još tamo od “Lost in Translation” koji je prije dvadeset godina također pričao priču o odnosu jedne djevojke sa starijim muškarcem kakav bi danas sigurno bio smatran neprikladnim i pomalo sumnjivim. Svašta se promijeni u dva desetljeća.

Ocjena: 6/10

(A24, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X