Priznanja hrvatskim filmovima na 15. SEEfestu u Los Angelesu

Na 15. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest posebno priznanje u programu kratkometražnog dokumentarnog filma dobila je ‘Mačka je uvijek ženska’, dok su direktori fotografije hrvatskih manjinskih koprodukcija ‘Korporacija’ i ‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’ dobili posebna priznanja u kategoriji dugometražnog igranog filma. Festival se ove godine izvanredno odvija online, sve do 16. kolovoza, a u raznim festivalskim sekcijama prikazuje se 13 domaćih naslova.

15. SEEfest

Žiri u sastavu: producentica i redateljica Christine La Monte, producent, glumac i redatelj James Tumminia te scenaristica, redateljica, glumica i dizajnerica seta Åsa Kalmér, posebno priznanje u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma dao je hrvatskom naslovu “Mačka je uvijek ženska autorica” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog igranog filma dobili su Jani-Petteri Passi, direktor fotografije naslova “Korporacija” redatelja Mateja Nahtigala, nastalog u slovensko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Jaako dobra produkcija) te Virginie Saint-Martin, direktorica fotografije hrvatske manjinske koprodukcije “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” redateljice Teone Strugar Mitevske (hrvatska producentica je Zdenka Gold, Spritus movens). Priznanja je dodijelio žiri sastavljen od direktorice fotografije Anette Haellmigk te direktora fotografije Alana Caudilla i Attile Szalaya.

Ovogodišnje, 15. izdanje SEEfesta održava se online. Dio programa dostupan je publici iz SAD-a putem streaminga na platformi Darkroom od 24. lipnja, a cijeli filmski program postepeno će se dodavati od 15. srpnja do 16. kolovoza.

U raznim festivalskim programima, prikazuje se 13 hrvatskih naslova. U sekciji dugometražnih igranih filmova prikazuju se “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević, “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine te manjinske koprodukcije “Sin” Ines Tanović, uz nagrađene naslove “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” i “Korporacija”.

Od dugometražnih dokumentarnih filmova, na festivalu se prikazuje “Ivanova igra” redatelja Tomislava Žaje, koji se nedavno prikazivao u Ateni na Međunarodnom filmskom festivalu Athens Marathon te u izraelskom gradu Afula na Filmskom festivalu Near Nazareth, a ovoga ljeta ga ‘čeka’ i projekcija na InterDoc festivalu u Moskvi.

U istom programu na SEEfestu se prikazuje i “Kuća Male Zvijezde” redateljice Slađane Lučić.

Osim filma “Mačka je uvijek ženska” koji je osvojio posebno priznanje, u sekciji kratkometražnih dokumentarnih filmova prikazuje se i “Fajront” Davida Lušičića.

Na SEEfestu se prikazuju još četiri domaća kratkometražna animirana filma: “Albatros” Nenada Jankovića, “Odrasti u malo drvo” Noemi Ribić, “Osmijeh” Matee Kovač te “Florigami” Ive Ćirić.

SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost jugoistočne Europe.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X