Prodaja EMI-ja Universal Musicu potvrđena u EU i Americi

Potvrđena je najveća transakcija u glazbenoj industriji ovog stoljeća.

EMI

Dolazak EMI-ja pod okrilje Universal Musica znači da će imena kao što su The Beatles i The Beach Boys dospjeti na Universalov katalog.

Izjava iz Europske komisije opisuju uvjete prodaje. Ona navodi: Za uklanjanje zabrinutosti Komisije, Universal je odlučio uložiti značajna sredstva. Ove prodaje uključuju EMI Recording Limited, pod kojom je Parlophone (kuća koja između ostalih ima ugovore sa sljedećim umjetnicima: Coldplay, Lilly Allen, Tinie Tempah, Blur, Gorillaz, Kylie Minogue, Pink Floyd, Cliff Richard, David Bowie, Tina Turner i Duran Duran). Prodaja također uključuje i EMI France (katalog Davida Guette), EMI-jeve kataloge klasične glazbe, Mute Records ( Depeche Mode, Nick Cave & Bad Seeds, Grinderman, The Residents, Laibach), Chrysalis (Blondie, Billy Idol, Robbie Williams)  i ostale brojne glazbene entitete kuće EMI među kojima je i Coop koji ima ugovore s umjetnicima kao što su Mumford and Sons, Garbage i Two Door Cinema Club.

Osim toga, Universal se obvezuje za prodaju 50 posto EMI-jevog portfelja popularnom Now!. Te će nastaviti licenciranje svog ​​repertoara za Now! u narednih deset godina.

U svjetlu tih obveza, Komisija je zaključila da će konkurencija na tržištu digitalne glazbe u EU će biti adekvatno očuvana i da transakcija neće imati nikakvog negativnog utjecaja na potrošače.

Universal se konačno i obvezao na neuključivanje klauzule najpovlaštenije nacije (Načelo najpovlaštenije nacije – Most Favoured Nation ili MFN) u svoju korist u svakom novom ili reprogramiraju ugovora s digitalnim kupcima za deset godina na teritoriju Europske ekonomske zajednice. Ova MFN klauzula omogućuje digitalnim korisnicima da prošire izbor u bilo kojem željenom ili povoljnom smjeru bilo da je riječ o Universalu ili Universalovoj konkurenciji. Ova kaluzula će također omogućiti Universalovoj konkurenciji lakše i slobodnije pregovaranje s digitalnim tržištem. Ta prava će se primjenjivati na globalnoj razini i za fizičke nosače zvuka i one u digitalnom obliku. To će ujedno osigurati održivo i konkurentno iskorištavanje prodanih prava umjetnika i kataloga.

Joaquín Almunia, potpredsjednik komisije je po zaključenju izjavio: „Natjecanje u glazbenom biznisu je presudno za očuvanje izbora, kulturnu raznolikost i inovacije. U ovom istraživanju, mi smo posvetili posebnu pozornost na digitalnu inovaciju, koja mijenja način i navike na koji ljudi slušaju glazbu. U vrlo značajnoj obvezi Universal će osigurati da je konkurencija u glazbenoj industriji sačuvana i da će europski potrošači i dalje uživati ​​sve svoje prednosti.“

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X