Prodaja EMI-ja Universal Musicu potvrđena u EU i Americi

Potvrđena je najveća transakcija u glazbenoj industriji ovog stoljeća.

EMI

Dolazak EMI-ja pod okrilje Universal Musica znači da će imena kao što su The Beatles i The Beach Boys dospjeti na Universalov katalog.

Izjava iz Europske komisije opisuju uvjete prodaje. Ona navodi: Za uklanjanje zabrinutosti Komisije, Universal je odlučio uložiti značajna sredstva. Ove prodaje uključuju EMI Recording Limited, pod kojom je Parlophone (kuća koja između ostalih ima ugovore sa sljedećim umjetnicima: Coldplay, Lilly Allen, Tinie Tempah, Blur, Gorillaz, Kylie Minogue, Pink Floyd, Cliff Richard, David Bowie, Tina Turner i Duran Duran). Prodaja također uključuje i EMI France (katalog Davida Guette), EMI-jeve kataloge klasične glazbe, Mute Records ( Depeche Mode, Nick Cave & Bad Seeds, Grinderman, The Residents, Laibach), Chrysalis (Blondie, Billy Idol, Robbie Williams)  i ostale brojne glazbene entitete kuće EMI među kojima je i Coop koji ima ugovore s umjetnicima kao što su Mumford and Sons, Garbage i Two Door Cinema Club.

Osim toga, Universal se obvezuje za prodaju 50 posto EMI-jevog portfelja popularnom Now!. Te će nastaviti licenciranje svog ​​repertoara za Now! u narednih deset godina.

U svjetlu tih obveza, Komisija je zaključila da će konkurencija na tržištu digitalne glazbe u EU će biti adekvatno očuvana i da transakcija neće imati nikakvog negativnog utjecaja na potrošače.

Universal se konačno i obvezao na neuključivanje klauzule najpovlaštenije nacije (Načelo najpovlaštenije nacije – Most Favoured Nation ili MFN) u svoju korist u svakom novom ili reprogramiraju ugovora s digitalnim kupcima za deset godina na teritoriju Europske ekonomske zajednice. Ova MFN klauzula omogućuje digitalnim korisnicima da prošire izbor u bilo kojem željenom ili povoljnom smjeru bilo da je riječ o Universalu ili Universalovoj konkurenciji. Ova kaluzula će također omogućiti Universalovoj konkurenciji lakše i slobodnije pregovaranje s digitalnim tržištem. Ta prava će se primjenjivati na globalnoj razini i za fizičke nosače zvuka i one u digitalnom obliku. To će ujedno osigurati održivo i konkurentno iskorištavanje prodanih prava umjetnika i kataloga.

Joaquín Almunia, potpredsjednik komisije je po zaključenju izjavio: „Natjecanje u glazbenom biznisu je presudno za očuvanje izbora, kulturnu raznolikost i inovacije. U ovom istraživanju, mi smo posvetili posebnu pozornost na digitalnu inovaciju, koja mijenja način i navike na koji ljudi slušaju glazbu. U vrlo značajnoj obvezi Universal će osigurati da je konkurencija u glazbenoj industriji sačuvana i da će europski potrošači i dalje uživati ​​sve svoje prednosti.“

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X