‘Beasts of the Southern Wild’ – svevremeni film velikog srca

Kad sjedite u kinu svjesni da gledate nešto veličanstveno i čarobno, a oko vas u cijelom kinu dvije osobe, nije lijep osjećaj. Nisam mogao ne pitati se gdje su svi ti ljudi koji toliko vole film, koji se guraju za kartu više svake godine na ZFF-u i samodopadno se razbacuju s tri velika naslova koja su pogledali te godine. Je li zbilja i kino postalo mjesto za poziranje i stavlja li se uistinu ono ‘biti tamo’ ispred ‘gledati dobar film’?

'Beasts Of The Southern Wild'

“Beasts of the Southern Wild” prikazan je početkom godine na Sundanceu i osvojio nagradu žirija za najbolji film. U svibnju pokušava osvojiti i Cannes – natjecao se u kategoriji Un Certain Regard, a osvaja nagradu Caméra d’Or, koja se od 1978. godine tradicionalno dodjeljuje najboljem prvijencu nekog redatelja. Čini se ipak kako hrvatsku kino publiku ti podaci nisu zainteresirali; u dvorani pored prikazuje se većini mnogo privlačniji “Resident Evil”.

Ne volim se olako razbacivati pojmovima poput “remek-djelo”, no postoje filmovi koji su jednostavno predodređeni doći s tom etiketom. Nije im ju na plakat zalijepio distributer, niti je potvrđena nekom nagradom, nego jednostavno sa sobom donose maštovitost, autentičnost, čistu iskrenost i predanost – redatelja i scenariste da ispričaju nešto životno i važno, glumca da kanalizira njihove ideje i u konačnici i cijele ekipe koja radi na projektu, da zajedno stvore nešto relevantno i udahnu filmu život koji egzistira sasvim neovisno o svim trendovima oko sebe. “Beasts of the Southern Wild” upravo je takav, važan i značajan svevremenski film s ogromnim srcem, koji ima mnogo toga za reći.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LA6FFnjvvmg[/youtube]

Hushpuppy (Wallis) je djevojčica koja živi sa svojim ocem negdje što bi se lako moglo nazvati krajem svijeta. Ne u geološkom smislu, nego u onom kronološkom. U divljini, na rubu civilizacije, okružena životinjama koji su joj uglavnom jedini prijatelji koje ima i u neprestanoj borbi za preživljavanjem. No Hushpuppy ima svoj svijet mašte, koji uvjetuje njenu neobičnu percepciju vanjskog svijeta i oblikovanje vlastitih uvjerenja. Uvjerena je da može komunicirati sa svojim životinjama nekim tajnim jezikom, da ju mama koja ih je ostavila tu negdje čuje i čuva i da je cijeli svijet jedna velika slagalica u kojoj sve mora sjesti na svoje mjesto. Za nju je mjesto na kojem živi najljepše mjesto na svijetu. Isto tako, njena predodžba o nevolji koja se sprema, u njenoj je mašti posložena potpuno drugačije od stvarnosti. Poput kakve bajke, to su velika stvorenja koja ruše sve pred sobom i kojima je teško pobjeći. Istina je međutim ta da području prijeti uragan, a to se u konačnici i desi. Cijelo područje biva poplavljeno i oni mali komadići doma koje su djevojčica, njen otac i još pokoji stanovnik toga mjesta imali za sebe, nestali su u nekoliko sati. Uz sve, njen otac je bolestan i počinje ju pripremati na najgore, očekujući da bude jaka, hrabra i samostalna… Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X