Prodaja vinila nadmašila zaradu studijske industrije od reklamiranja preko stream servisa poput YouTube i Spotify

Recording Industry Association of America (RIAA), trgovačka organizacija koja predstavlja distributere glazbene industrije u SAD-u, objavila je statistički izvještaj za 2015. godinu u kojem se navodi da je prodaja LP/EP vinila narasla za 32 posto i dosegla 416 milijuna dolara, što je najveća razina od 1988. godine.

Vinili (Foto: Zoran Stajčić)
Vinili (Foto: Zoran Stajčić)

Premda je to još uvijek tek jedna malena porcija cjelokupne zarade glazbene industrije, ipak je više nego što su zaradili reklamiranjem preko streaming servisa na zahtjev, kojima su prihodi bili tek 385 milijuna dolara.

Predsjednik i glavni izvršni direktor RIAA Cary Sherman u izjavi je naveo da ova statistika pokazuje da je situacija na tržištu iskrivljena u svojim temeljima i da je dokaz da se tehnološki divovi obogaćuju na račun ljudi koji glazbu doista stvaraju.

Da pojasnimo, iznosi za zaradu reklamiranjem posredstvom streaminga na zahtjev ne uključuju online radio servise, poput Pandore. Također su isključeni i pretplatnički servisi na zahtjev, poput Spotify, Apple Music, Tidal, Rhapsody i Google Play. Uključujući i njihovu zaradu, prihodi od svih tipova streaminga prošle su godine narasli za 29 posto, dosegavši čak 2.4 milijarde dolara, također prema istoj statistici RIAA.

Spotify ovo još uvijek nije komentirao, a iz YouTuba poručuju, prema pisanju The Verge, da su ovakve usporedbe s drugim, isključivo audio servisima s pretplatom, kao da se uspoređuju kruške i jabuke.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X