Rijeka proglašena prijestolnicom kulture 2020. godine

U drugom krugu natjecanja Rijeka je svojim programom za europsku prijestolnicu kulture pobijedila Pulu, Osijek i Dubrovnik. Spomenuta četiri grada ušla su u uži krug izbora od ukupno devet prijavljenih hrvatskih gradova. Proglašenje je organizirano u četvrtak navečer pred novinarima u zagrebačkom muzeju Mimara.

Rijeka 2020 - Luka različitosti
Rijeka 2020 – Luka različitosti

Dvanaest stručnjaka (deset stručnjaka iz četiri Europske institucije i dva nacionalna stručnjaka) povjerenstva kojim je predsjedao Steve Green iz Europske komisije tako je donijelo konačnu odluku čime je program naziva “Rijeka 2020 – Port of diversity (Rijeka 2020 – Luka različitosti) odnio prevagu nad ostalim gradovima u užem izboru.

Glavne teme programa “Luke različitosti” su Voda, Rad i Migracije. Koncept tematizira pitanja rada i prava na rad, prava na različitost, pitanje ekološke održivosti kao goruće teme i ugrožene fundamente Hrvatske i Europe.

Taj pobjednički koncept koji je trebao Rijeku sagledati izvan uobičajene percepcije grada razvio je tim u sastavu: Mani Gotovac, Ingeborg Fuellep, Slaven Tolj, Marin Blažević, Oliver Frljić, Idis Turato i Kristijan Benić. U razradi i razvoju koncepta koji je trajao od listopada 2013. do lipnja 2014. dogovoreno je i ostvareno partnerstvo s čak 150 europskih ustanova, udruga, umjetnika, sveučilišta i gradova. Ono što je važno napomenuti jest da je u realizaciji učestvovao i veliki broj zaniteresiranih građana Rijeke koji su svoj doprinos dali kroz javne rasprave, okrugle stolove, radionice, kao i online konzultacije kao i otvorenog javnog natječaja.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X