‘Progovori’ u Šibeniku – srednjoškolci o nasilju

Dramsko, glazbeno-scensko, multimedijalno djelo koje kombinirajući različite oblike scenskog izražavanja i suvremenih medija publiku uznemiruje, s razlogom.

Progovori u Šibeniku (foto: Valerio Baranović)

Srednjoškolci koji u prvom licu pričaju o fizičkom i psihičkom nasilju, o ženama koje muževi tuku u garažama i djeci koja to sve gledaju, nije nešto što bi očekivali od predstave srednjoškolaca, osim ako je riječ o šibenskim mladim glumcima Dramskog studija Ivana Jelić i njihovoj mentorici Oriani Kunčić.

S druge strane, tko bi bolje prenio poruku od srednjoškolaca, jer koliko god su sedam priča koje su cure ispričale uz pomoć muških kolega teške, pokazuju sasvim drugačiju perspektivu, jer djeca su nasiljem u obitelji trajno obilježena, iako nisu izravna žrtva.

Dapače, šutnja i godine ‘pasivnog’ nasilja ostavljaju trajne posljedice koje će nekad eksplodirati, a živimo u društvu u kojem su žrtve stigmatizirane pa za ‘oružje’ često biraju šutnju.

Progovori u Šibeniku (foto: Valerio Baranović)

“Progovori” je dramsko, glazbeno-scensko, multimedijalno djelo koje kombinirajući različite oblike scenskog izražavanja i suvremenih medija publiku uznemiruje, s razlogom. Predstavu su pripremili u povodu službenog obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, a izveli su je sinoć na Međunarodni dan kazališta za mlade.

Oslanjajući se na ispovijedi žrtava obiteljskog nasilja, učinivši ih dijelom dramaturškog koncepta koji je upozoravajući, dakle i aktivistički, ali i visokoestetski. Kazališnim i jezikom medija suvremenog doba, predstava “Progovori” ukazuje na sam problem, ali i na jednu od njegovih najopasnijih ekstenzija – šutnju žrtava koja nasilnicima omogućava i slobodu i daljnju demonstraciju sile. Pri tome, iako namjenska, ova predstava funkcionira kao potencijalno repertoarsko kazališno djelo.

Dramski studio ‘Ivana Jelić’ djeluje već dugi niz godina te je dosad ispratio veliki broj polaznika, od kojih je su neki nastavili svoj put u umjetnosti ili odabrali glumački poziv. Cilj nije samo stvaranje glumaca, već kroz vježbe osvješćivanja tijela, glasa i prostora potaknuti individualnost i samopouzdanje. Voditeljica Dramskog studija je Oriana Kunčić, akademska glumica, casting direktorica i kazališna redateljica s iskustvom rada na nizu međunarodnih filmskih produkcija te prva Hrvatica u članstvu ‘Shooting Stars’ žirija Filmskog festivala u Berlinu. Posebni su po tome što su jedni drugima izabrana obitelj puna razumijevanja pa znamo da ponekad umjesto proba, jednostavno pričaju o stvarima koje ih muče.

Progovori u Šibeniku (foto: Valerio Baranović)

Kad bi bilo više ovakvih izvanškolskih aktivnosti i više ovakvih mentora, koji potiču otvoreno pričanje o problemima, možda bi žrtvama nasilja bilo lakše pričati o svojim traumatičnim iskustvima.

Sudeći prema “praznim” izrazima lica ljudi koji su sinoć izlazili iz kazališta, možemo zaključiti kako je predstava “Progovori” ispunila svoju misiju te će imati brojna izvođenja i gostovanja.

“Predstava je odlična. Malo sam zbrčkana izašla. Cure su baš sjajne,” kazala nam je na izlazu jedna gledateljica.

(preneseno s portala Šibenik.in uz dopuštenje autora)

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X