Promotivni spot za Rijeka EPK 2020 izazvao podijeljene reakcije

Tri dana prošlo je od objave promotivnog spota Rijeka – European Capital of Culture kojeg je režirao Dalibor Matanić, a u ovom trenutku na YouTube kanalu prednjače negativne ocjene za isti.

Rijeka – European Capital of Culture

Pod službenim nazivom “Port of diversity” (Luka različitosti) grad Rijeka 2020. godine postaje službena prijestolnica europske kulture. Promotivni spot, premijerno pušten u ponedjeljak 25. ožujka, snimio je redatelj Dalibor Matanić.

Nošen idejom “Luke različitosti” Matanić se poigrao motivima supkultura i mladih sudarajući i spajajući suprotnosti na način kako smo to već navikli očekivati od jednog Leta 3 (koji je također postao zaštitni znak tog grada kad je u pitanju rock glazba), a sve je podloženo glazbom (također riječke) grupe Jonathan.

No nije dugo trebalo da video spot postane kontroverzan.

U trenutku objave ovog članka 670 gledatelja dalo je negativnu ocjenu na spot naspram 666 njih koji su dali ‘palac gore’, dok je spot ukupno pregledan 71.000 puta u protekla tri dana.

Time je ova promotivna kampanja vjerojatno i jedina u povijesti izbora EPK-a koju je domaća javnost dočekala na nož.

Reakcije su potpuno podijeljene, od onih koji prihvaćaju spot i njegovu ‘pomaknutost’ kao kulturni trademark Rijeke, koja odavno slovi i kao rokerski grad, do onih kontra mišljenja.

Oni koji ne prihvaćaju Matanićev spot imaju široki spektar kritika. Počevši od toga da je uzalud ulupano pola milijuna kune (koje je po njihovim savjetima trebalo usmjeriti najugroženijim slojevima građana), do onih konzervativnijih pogleda koji su očekivali spot u smislu turističke razglednice na kojima bi se trebali vidjeti primjerice Riječki korzo ili Trsatska gradina, preko onih koji jednostavno ne vole grupu Jonathan ili ih smeta pojavljivanje američkog astronauta, pa do radikalnih kritika onih koji ne podnose bilo kakve konotacije na LGBTQ populaciju u bilo kakoj korelacije s Hrvatskom (makar se radilo o baletanu odjevenom u balerinu).

Luka različitosti? Itekako. Potpuno suprotstavljenih različitosti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X