Prvi dan 3. SuperUho Festivala u Primoštenu – U egzilu

Šibenske gradske vlasti nisu imale sluha za SuperUho. Ove su godine odbile suradnju festivalu koji je u svoja prva dva izdanja u grad doveo masu turista i ljubitelja glazbe. Ali onda se kao iznenadni spasitelj pojavio kontroverzni Stipe Petrina i s organizatorom festivala Matom Škugorom potpisao suradnju na pet godina. Uho je spašeno i održavat će se u Primoštenu.

Peter Hook And The Light na 3. SuperUhu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)

Htjeli mi to priznati ili ne, selidba festivala SuperUho iz velebnog zdanja tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku na neveliko područje kraj nekadašnjeg hotela Marina Lučica u Primoštenu korak je unatrag za ovaj festival. Zbivanja su ograničena na dvije pozornice koje su smještene vrlo blizu jedna drugoj, a područje za kampere počinje već na korak od male pozornice. Cijeli festival pokriva jedan šank sa craft pivom. Kapacitet festivala, dakle, bitno je smanjen. Nema tako ove godine ni bombastičnih headlinera kao što su lani bili primjerice Einstürzende Neubauten, pa će se publika morati zadovoljiti premijernim nastupom Devendre Banharta u našoj zemlji.

Na prvoj večeri debitantskog primoštenskog izdanja SuperUha, načelni je headliner bio basist Peter Hook koji je sa svojim bendom The Light odradio sasvim solidan nastup u kojemu je rešetao po pjesmama svojih slavnih prethodnih monolita Joy Division i New Order. Bend je hladan i usviran i sasvim je sigurno jedini koji može svirati stvari poput “Love Will Tear Us Apart”, a da to ne zvuči nepristojno.

Pips Chips & Videoclips na 3. SuperUhu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)
Pips Chips & Videoclips na 3. SuperUhu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)

Prije njih na glavnoj pozornici nastupili su vrlo opušteni Pips, Chips & Videoclips koji doživljavaju određeni procvat nakon uspjeha posljednjeg albuma “Walt”. Sacherova “Neobičan dan” postala je ne tek redovnim, već i ključnim mjestom njihova koncerta, a ton starih hitova poput “Ljeto ’85.” približen je senzibilitetu novog materijala poput “Trubača” ili lijepih balada “Htio bih da me voliš” i “Dementor”.

Između dva nastupa na glavnoj pozornici, na malom je stageu nastupio američki noise rock dvojac Ligtning Bolt. Mišljenja o kvaliteti njihovog nastupa doimala su se podjeljenima, iako se čini da je prevladao dojam da je riječ o bendu koji svoj izričaj temelji na glasnoći, ali ne uspjeva svirati doista bučno jer im nedostaje dinamike i područja tišine bez kojega glasnoća nikada ne zvuči doista glasno.

3. SuperUho festival u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)

Nakon što su Peter Hook & The Light odradili svoje na glavnom stageu, na maloj pozornici se odvijao najinteresantniji nastup prve večeri. Pjesnik Saul Williams nažalost nije nastupio s bendom, već je u pratni matrice izveo svoj nastup koji ima jednako elemenata hip hopa koliko i slam poezije. Možda nije bilo moguće pohvatati sve lingvističke eskapade koje je Williams predstavio u svom performansu, ali način na koji ih izvodi trebao bi postati domaćom zadaćom svima koji se bave izvođenjem pisane riječi uživo.

Danas je drugi dan festivala koji bi trebao obilježiti začetak invazije Seattlea na Primošten u obliku nastupa alt-rock velikana Mudhoney.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X