Pulski ‘Pionirski dom’ postao međunarodni glazbeni studio

Ovih je dana zaživjela internetska stranica pulske glazbene rezidencije ‘Pionirski dom’ (pionirskidom.com), međunarodnog studijskog programa koji spaja suvremenu glazbu s autorstvom pjesnika, a koji je u prostoru udruge Tondak u Rojcu (Radna soba – Rojc) pretprošle jeseni pokrenuo nagrađivani pulski glazbeni producent, dobitnik pet Porina Edi Cukerić.

Rezidencija Rojc

Na spomenutoj web stranici dostupno je sedam skladbi koje su u toj prvoj rezidenciji kreirali Aleksandar Stojković – ST, pjesnik i frontmen Goribora, Luka Žužić, jedan od najznačajnijih hrvatskih jazz glazbenika mlađeg naraštaja (Big Band HRT-a, Tamara Obrovac, Edo Maajka, Gustafi…..), Alen Rosanda klavijaturist i gitarist pulskog sastava The Chweger i Branko Crnogorčić producent, snimatelj i član pulskog benda Snovi.

Prvi singl prve rezidencije „Srce Pamti“:

Rezidencijalni program nudi umjetniku prostor i vrijeme za rad i istraživanje unutar vlastitog umjetničkog područja, a najčešće uključuje smještaj, produkcijsku potporu, izlaganje / predstavljanje. Kako pojašnjava Cukerić, sam naziv rezidencije izraz je nostalgije prema nekadašnjem Pionirskom domu u Puli gdje su oni kao djeca stasali; u tamošnjoj knjižnici, uz glumu, filmove subotom, ples i sviranje te su htjeli u stvaralačkom smislu dobiti duh tog Pionirskog doma.

Suvremeni pristup rezidencije „Pionirski dom“ uključuje razvoj novih smjernica u samom produkcijskom pristupu zvuku i riječi kao i maksimalnu otvorenost prema raznim žanrovima, koji na taj način otvara nove mogućnosti interakcije. Namjera je u svakoj rezidenciji ujediniti žanrovski i geografski, čim različitije autore, a jedan član rezidencije uvijek će biti i pjesnik/glazbenik, njegujući prožimanje glazbe i riječi/stihova. Ovaj je put to bio Aleksandar Stojković – ST.

Poanta cijele rezidencije je njen humanitarni karakter. Prikupljena sredstva od za sada samo digitalnog oblika skladbi, donirat će se Dječjem domu „Ruža Petrović“ u Puli s ciljem kupovine glazbenih instrumenatanjihovim štićenicima.

Partner ovog programa je i srednja Škola primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli čiji će učenici, za potrebe prve rezidencije, izraditi video uratke pojedinih skladbi. Za vizualni identitet rezidencije i web stranice zaslužna je ekipa iz Koprivnice predvođena Konradom Mulvajom, glazbenikom i članom Montažstroja.

Trenutno traje druga rezidencija na kojoj kao gosti sudjeluju Mario Knezović (Zoster-Mostar) i Filip Motovunski (Motovun – Zagreb). Program Rezidencija „Pionirski dom“ sufinanciran je od Grada Pule.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X