Punčke u Močvari – udar groma

U večeri kad je Disciplin A Kitschme drmala u Tvornici kulture, a St!llness, Joke, Antenat i Red Five Point Star zajedno u Vintage Industrialu, vinkovački trio Punčke uspio je stotinjak duša okupiti na koncertu u Močvari, gdje je promovirao novi EP ‘Valovi’, kao i predstavljao novog člana, bubnjara Gorana Nježića.

Punčke u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)
Punčke u Močvari – set lista (Foto: Zoran Stajčić)

Od svih hrvatskih bendova i novih izvođača stasalih u ovom desetljeću, sudeći po sinoć viđenom, grupa Punčke doživjela je najekstremniji make over. Kao da je trenutno u fazi iniciranja promjene populacije publike koja ih treba koncertno pratiti. Kao da više pred pozornicom ne žele onu, popularno zvanu, hipstersku ekipu ili pak feministički ogranak ljevice i mlade intelektualce. Umjesto njih Punčke bi možda hardkoraško-metalno-pankerski soj ‘kratkog fitilja’ uvijek spreman na pogo i mosh pit već u prvih nekoliko sekundi čim ugledaju bend na pozornici.

Upravo onako kako Lucija Ivšić, kao prime mover benda ‘eksplodira’ čim se pojavi i preobrazi se u najdivljiji element u prostoru, kao da joj ne treba ni publika, već prije sparing partner za energetske erupcije koje potom uslijede. Nešto kao da su u jednoj osobi istovremeno na binu izašli Kerry King i Iggy Pop rušeći zid guste i neprobojne buke na sve koji su se zateki pred pozornicom. Tako su Punčke zvučale sinoć. Poput huka tornada ispred kojeg Lucija zaneseno skače, vitla kosom i prolazi katarzu samoegzorcističkog obreda ispred Marshallovog boxa koji sopće, tutnji i reži ‘na 11’.

U takvoj konstelaciji nema tog koncerta koji može trajati duže od sat vremena. Jedino kraće. Tako je i bilo, oko pedesetak minuta u ‘regularnom vremenu’. Tko je došao zbog adrenalinske grmljavine u Močvaru, dobio ju je kao maljem posred čela, no tko je došao zbog nekih finesa izvan toga, ostao je kratkih rukava. Naime, ta grmljavina instrumentarija uglavnom je nadglasavala Lucijin glas osim u situacijama njenih prodornih krikova. Pjesme se nisu dovoljno razgovjetno probijale i općenito je bilo teško tu uhvatiti nit i ritam, koliko god to paradoksalno zvučalo, jer nabrijana repetitivnost bila je previše zgusnuta da bi se tu mogao otvoriti prostor nekoj dinamici koja bi ‘rocku’ dala prijeko potrebni ‘roll’. A ako je poanta upravo bila u zgusnutom nojzičnom udaru, onda su Punčke u potpunosti ispunile svoj cilj.

Baden-Baden u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Iskreno mi je Baden-Baden kao predgrupa puno bolje legao. Taj njihov luckasto zajebantski kraut/punk đir u kojem se vintage synth ‘pripetava’ sa zahuktalom organskom ritam sekcijom i dadaističkom smislenošću tekstova nosio je daleko komunikativniju vibraciju te večeri.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X