Punčke: Vinkovački ženski izrod

Kratki dokumentarni film Punčke Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića, objavljen prošle godine, upisan je na DVD format kao jedan od prvih videodokumenata evolucije ove punk-rock trojke u glazbenom usponu.

Punčke

U sedam godina današnja trojka Punčke prošla je temeljite promjene – od seksteta, do tria, a zatim je i trećina zamijenjena. Od originalne su postave ostale Ruby i Lucija, da bi im se relativno nedavno u punk-rock bendu snažne motivacije pridružila basistica Anja. Nekad stacionirane u Vinkovcima, djevojke danas, unatoč priznanju gradu, djeluju ponajprije u zapadnijim dijelovima zemlje. Vinkovci kao jedan od najistočnijih hrvatskih gradova danas piše eulogije glazbi i glazbenicima koji su ga nekad činili jednim od punk-rock centara. Malo će Vinkovčana osim Gorana Bareta izvući iz arsenala sjećanja na kakvo muzičko ime, ali topovski će ispucati ime Punčki – triju djevojaka što sve ozbiljnije ispituju status ženskog stvaralaštva u hrvatskoj glazbi, na toj prokletoj ‘sceni’. Uporne i odlučne, Punčke demonstriraju odlučnost, ali i zrelost prema ostima i etiketama zlonamjernika koje ih kao mladu krv, a k tome i žensku, nepravedno percipiraju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SDBj7Eh-EwE[/youtube]

Meštrovićev i Marinkićev film tako hvata trojku u fazi tranzicije – posljednje strukturalne promjene koja je prethodila snimanju i objavi uspješnoga prvijenca, ne fokusirajući se toliko na njihov rad i doprinos glazbi, koliko o bendovskom suživotu djevojaka. Bez jasnog fokusa, film tek ilustrira trenutak odlučnosti i predanosti, ne objašnjavajući one aspekte rada benda koje bi zanimale prosječnog gledatelja. Video-dokument koketira s potencijalno značajnim i zanimljivim temama koje ne elaborira u detalje, ostavljajući dojam nedorečenosti. Tako u jeku aktualnog statusa među hrvatskim glazbenicima kao pokušaj predstavljanja pomalo kasni, premda uz pomoć relevantnih lokalnih sugovornika važnih za povijest i očuvanje glazbe u Vinkovcima anticipira kvalitete i impulse djevojaka koje će tek pronijeti na domaćoj i regionalnoj sceni. Kako Toni Šarić, jedan od njih, završava film jest doista u riječi objedinjen slučaj Punčki – djevojaka koje „pričaju jednu veliku generacijsku priču.“ Nama preostaje dati im priliku.

Ocjena: 6/10

(MMC Skig, 2013.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X