‘Put do slave’ – Vizualno veličanstvo vrtoglavih visina

Zlatno doba televizije polako prolazi, a kinematografija mora iznači nove načine da publiku masovno dovodi pred velika platna. ‘Put do slave’ pokazuje kako film ne mora biti fantasy ili superherojski blockbuster, a da bi koristio 3D tehnologiju na dosada neviđen način.

'The Walk'
‘The Walk’

Oscarom nagrađeni dokumentarac ‘Man on Wire’ iz 2008. bavio se pričom Philippea Petita i njegovim pothvatom ilegalnog hoda po žici raspetoj između tornjeva World Trade Centera. Redatelj Robert Zemeckis smatrao je kako je riječ o izvrsnom dokumentarcu kojemu je nedostajao ključni sastojak – sam hod po žici. U njegovom filmu “Put do slave” slučaj je gotovo obratan. Iako je riječ i cjelokupno o zaigranom i zabavnom filmu, u njemu pak sve pada u sjenu u usporedbi sa maestralno režiranom scenom hoda, koja čini oko pola sata vizualno najupečatljivije kinematografije ikad.

Cijeli je film tek predigra za tu veličanstvenu scenu, a napetost atmosfere koja raste u sceni ilegalnog postavljanja žice u njoj dobiva poetsku završnicu. Čak i gledateljima koji ne pate od straha od visina zastat će dah kada Petit (Joseph Gordon-Levitt) poskakuje po rubovima zgrade u oblacima. Neki od gledatelja navodno su za vrijeme projekcija doživljavali vrtoglavicu i mučninu, neki su napuštali dvoranu povraćajući. Je li se to razlog dosad skromne zarade filma? Vjerojatno nije, već je ona prije odraz ograničene distribucije po malobrojnim IMAX dvoranama. Trebat će pričekati sljedeći vikend i redovnu distribuciju, iako se vizualno bogatstvo ovoga filma jednostavno mora doživjeti u IMAX 3D iskustvu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GR1EmTKAWIw[/youtube]

Određene kritike upućene su nekim aspektima filma, kao što su primjerice činjenica da uporno sam sebe reklamira te ponešto preglumljen Levittov francuski naglasak u pomalo iritantnoj naraciji u voice-overu, kao i spomenutoj činjenici da su prve dvije trećine filma tu tek da nas pripreme za upečatljivu završnicu. No, sve zamjerke padaju u vodu s prvim Petitovim korakom na žici.

Posebno valja pohvaliti vješto izbjegavanje patetike u koju se lako moglo zaglibiti kada su glavni junaci filma tornjevi World Trade Centera. Način na koji im je odana počast posljednjim riječima filma primjer je briljantnog pisanja, dirljivog, a ne patetičnog. To je naklon podigran upravo na onaj način na koji Papa Rudy (Ben Kingsley) pokušava podučiti mladoga Petita naklonu: “Nemoj učiniti ništa, ali pokaži poštovanje.”

Ocjena: 8/10

(ImageMovers, Mel’s Cite du Cinema, Sony Pictures Entertainment, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X