R.E.M. ‘Unplugged 1991 & 2001 – The Complete Sessions’ – svijet kojeg više nema

Koliko god bila izlizana fraza da nešto dobro treba odstajati poput najboljeg vina, u slučaju MTV Unplugged nastupa R.E.M.-a to definitivno stoji.

R.E.M. 'Unplugged 1991 & 2001 – The Complete Sessions'

Već dobar broj sezona se jaše na valu indie filozofije i indie zvuka jer to je trenutno jedini način za probitak u glazbi za sve oni koji se laćaju gitara, bilo akustičnih , bilo električnih, jer biti indie, tj. nezavisan nije stvar hira, već nužnosti otkada su veliki diskografi ugasili svoje odjele za nove talente. Dakle svi novi autori su indie – htjeli to ili ne. Industrijska proizvodnja pop zvijezdi prihvata se samo onih koji su dobrano nešto napravili u indie kotlu u kojem su gotovo svi. Da je tako svjedoči i veliki nedostatak novih glazbenih zvijezda svjetskog kalibra, čija muzika bi imala masovnu prođu izvan lokalnih tj. nacionalnih okvira, iako su i ti okviri u sličnoj kriznoj etapi.

Dakako ima svega i u najrazličitijim stilovima, ali je stvar u globalnom smislu stostruko rascjepkana. Koliko smo daleko od onoga što je bila misija indie filozofije u posljednjem desetljeću XX stoljeća nekako je najbolje razvidno iz ova dva unplugged sessiona R.E.M.-a koji su objedinjeni pod jednim izdanjem jednostavna naziva: „R.E.M. Unplugged 1991 & 2001 – The Complete Sessions“.

Dotični sessioni su vremenski stroj u doba kad je nezavisni zvuk bio u drugačijoj misiji – ofenzivi prema mainstreamu, ali ne dodvoravanjem, već naoružan svojim alternativnim pristupom, a taj je bio: “fućkaš trendove, važne su pjesme”.

R.E.M. je u tome nedvojbeno uspio, sve ostalo je povijest, jer zvuk 90-ih je u svakom segmentu označem zvukom R.E.M.-a bilo da je riječ o rocku ili vrhovima pop ljestvica, a autor ovih redaka bi otišao i dalje u tvrdnji da i ako bi se morala izabrati samo jedna pjesma koja je obilježila tu eru, onda je to „Losing My Religion“ i to po svim parametrima. Jer ta pjesma je i početkom 90-ih odredila prekretnicu i na glavnoj showbizz skali, onoj u kojoj se sve mjeri zelenim novčanicama. A ta situacija je naravno donijela, već klasičnu, neželjenu posljedicu u kojoj vam jedan izvođač i/ili jedna pjesma cure na uši od količine puštanja u eterima. Nekako je zato dobro što su ovi unplugged snimci čekali da se izvrte desetljeća, da neke stvari jednostavno ‘ishlape’, da bi ih se u skroz drugačijem svjetlu moglo preslušati i sagledati.

Kad je MTV pokrenuo „Unplugged“, taj program akustičnih nastupa ubrzo je postao zaštitni znak te televizijske kuće, a svatko tko je od glazbenika držao do sebe i nešto značio na sceni prošao je kroz njega. Albumi koji su objavljivani kao po pravilu nekoliko mjeseci nakon nastupa redovno su ulazili u platinaste tiraže, a neki su postali i legendarni, u prvom redu Nirvanin nastup koji je ujedno bio po mnogim analitičarima upravo i osmišljen kao Cobainov posljednji pozdrav. Naravno u cijelom tom unplugged-stanju-duha bilo je i mnogo odstupanja od osnovne ideje intimnog lo-fi akustičnog pristupa; Rod Stewart je bio prvi koji je pod unplugged okvire utrpao cijeli simfonijski orkestar u svoju pratnju, dok je Jimmy Page bio prvi koji je udario riff na električnoj gitari tijekom nastupa koji je označavao veliki povratak na scenu njega i Roberta Planta.

R.E.M.-ovi nastupi bili su oni pravovjerni u tom unplugged svemiru. Nimalo pretenciozni i u potpunosti akustični; 1991. je to bila originalna četvorka Berry, Buck, Mills i Stipe uz malu asistenciju Petera Holsapplea, dok su 2001. bez Billa Berryja za bubnjevima s bendom nastupili Scott McCaughey, Ken Stringfellow i Joe Waronker. Najzanimljiviji dio unplugged sessiona jest uključivanje onih pjesama na ovo dvostruko CD izdanje koje nisu bile prikazane na malim ekranima, a kojih je ukupno 10 i koje su, dakle, u dobroj mjeri i pošteni razlog za kupovinu među štovateljima grupe, a ne samo njihovo ‘šišanje’ zbog nostalgičnog tripa.

Kad smo već kod nostalgičnog tripa, on je ‘grunuo’ i kod mene prilikom preslušavanja. Da se vratim na „Losing My Religion“ – izuzetno je osjetno koliko su članovi R.E.M.-a htjeli da ona bude doživljena samo kao jedna od pjesama u niz, a ne kao kruna nastupa. Ona je, jednako i 1991. i 2001., bila odsvirana u svom najšturijem obliku. I jedan i drugi nastupi bili su osmišljeni kao konceptualna glazbena putovanja s logičnim ‘zapletima’ i ‘raspletima’, a tek danas kad su dostupni kompletni sessioni to je razvidno iz tih kompletnih zvučnih slika.

1991. su R.E.M. u MTV-ijevom studiju tako započeli naizgled tipičnim glazbeničkim sanjarskim stavom s „Half A World Away“ da bi session ironično zatvorili s „World Leader Pretend“. Slična situacija bila je i deset godina kasnije, kad je novo akustično poglavlje započelo s „All The Way To Reno (You’re Gonna Be a Star)“ da bi na kraju stvar bila podvučena sa „Sad Professor“, s tim da se „Religija gubila“ u središnjem dijelu koncerta, tj. set-liste.

Uživanje donose i momenti posebno prearanžiranih pjesama za akustične sessione, tj. nije bila samo riječ o golom ‘ištekavanju’, u prvom redu to su primjerice „Its The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)“, „Pop Song 89“ i „Electrolite“.

„Unplugged 1991 & 2001 – The Complete Sessions“ definitivno je jedan od najboljih iz MTV Unplugged serije izdanja, i zbog alternativne misli & djela koji su odavno ušli u mainstream, i zbog izvedbe, i zbog nostalgije, i zbog toga što je to dobar podsjetnik na ‘kraj vremena kakvog znamo’, koliko god se zbog toga osjećali ili ne osjećali dobro.

Ocjena: 10/10

(MTV/Rhino/Dancing Bear, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X