Rachid Taha u Tvornici – od ‘Rock El Casbah’ do ‘Kad si bila mala, Mare’

Između filmske i konferencijske polovice sedmoga Subversive festivala, sinoć je u Tvornici nastupio karizmatični Rachid Taha, najavljivan kao kralj rock’n’raija i „najveća glazbena zvijezda Trećega svijeta nakon Boba Marleya i Manu Chaoa“.

Rachid Taha

Rachid Taha je francuski Alžirac, aktivist i glazbenik koji u energičnim nastupima kombinira elemente raija, glazbe alžirskih beduina sa žestokim rokerskim rifovima i elektronikom. Savršen spoj tih triju elemenata vidljiv je u pjesmi „Barra Barra“, korištenoj u filmu „Black Hawk Down“ Riddleya Scotta.

Kao pravi gospodin i pustolov, Taha je sinoć izašao na pozornicu s cilindrom na glavi uz zvuke Lou Reedove „Walk on the Wild Side“, koju je prepjevao na arapski. No, već u startu počeli su se javljati problemi. Zvučnici na lijevoj strani bine nekoliko su se puta gasili, ali Taha i bend nisu se na to obazirali ili nisu ni primjetili. Jednakom energijom nastavili su redati pjesme iz svih zamislivih glazbenih stilova izvedenih na njihov način.

Rachid Taha u Tvornici (Foto: Django Holden)

U jednom su trenutku na opće čuđenje publike izveli „Kad si bila mala, Mare“! Novije pjesme došle su na red nešto kasnije u setu, a publika je sudjelovala pjevajući dionice Jeanne Added iz dueta „Now or Never“. Neke pjesme Taha uživo izvodi s više energije nego na albumima, primjerice već spomenuta „Barra Barra“, sasvim sigurno jedan od vrhunaca nastupa. I naravno „Rock El Casbah“, obrada pjesme The Clash nastale pod jasnim utjecajem Tahine glazbe.

Publika se dobro zabavila i naplesala, a izgleda da se i Rachid dobro zabavio, budući da je otkazao press konferenciju koju je trebao održati u Kinu Europa danas poslije podne.“Sav je natečen“, poručeno nam je. U 19 sati, pak, trebao je biti tamo na predavanju, ako mu bude bolje. A možda to samo, štono bi moj kolega Vid rekao, aktivist pruža pasivni otpor.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X