Rachid Taha u Tvornici – od ‘Rock El Casbah’ do ‘Kad si bila mala, Mare’

Između filmske i konferencijske polovice sedmoga Subversive festivala, sinoć je u Tvornici nastupio karizmatični Rachid Taha, najavljivan kao kralj rock’n’raija i „najveća glazbena zvijezda Trećega svijeta nakon Boba Marleya i Manu Chaoa“.

Rachid Taha

Rachid Taha je francuski Alžirac, aktivist i glazbenik koji u energičnim nastupima kombinira elemente raija, glazbe alžirskih beduina sa žestokim rokerskim rifovima i elektronikom. Savršen spoj tih triju elemenata vidljiv je u pjesmi „Barra Barra“, korištenoj u filmu „Black Hawk Down“ Riddleya Scotta.

Kao pravi gospodin i pustolov, Taha je sinoć izašao na pozornicu s cilindrom na glavi uz zvuke Lou Reedove „Walk on the Wild Side“, koju je prepjevao na arapski. No, već u startu počeli su se javljati problemi. Zvučnici na lijevoj strani bine nekoliko su se puta gasili, ali Taha i bend nisu se na to obazirali ili nisu ni primjetili. Jednakom energijom nastavili su redati pjesme iz svih zamislivih glazbenih stilova izvedenih na njihov način.

Rachid Taha u Tvornici (Foto: Django Holden)

U jednom su trenutku na opće čuđenje publike izveli „Kad si bila mala, Mare“! Novije pjesme došle su na red nešto kasnije u setu, a publika je sudjelovala pjevajući dionice Jeanne Added iz dueta „Now or Never“. Neke pjesme Taha uživo izvodi s više energije nego na albumima, primjerice već spomenuta „Barra Barra“, sasvim sigurno jedan od vrhunaca nastupa. I naravno „Rock El Casbah“, obrada pjesme The Clash nastale pod jasnim utjecajem Tahine glazbe.

Publika se dobro zabavila i naplesala, a izgleda da se i Rachid dobro zabavio, budući da je otkazao press konferenciju koju je trebao održati u Kinu Europa danas poslije podne.“Sav je natečen“, poručeno nam je. U 19 sati, pak, trebao je biti tamo na predavanju, ako mu bude bolje. A možda to samo, štono bi moj kolega Vid rekao, aktivist pruža pasivni otpor.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X