RadioTeatar pokreće programski ciklus Radio Voćarska

Besplatne predstave, radionice, slušaonice i radijske družionice za susjedstvo svih generacija.

Sven Medvešek i Jelena Miholjević u Hoerspielu (foto: Suncan Stone)

RadioTeatar u suradnji s Mjesnim odborom Voćarska i susjedstvom brdovite Šalate i okolnih kvartova, pokreće privremeni programski ciklus Radio Voćarska.

“Pozivamo svaku ovdje prisutnu bebu, dijete, mladu ili manje mladu osobu kao i sve susjede srebrne kose da se priključe našem kazališno-radijskom letećem cirkusu koji će trajati od veljače do travnja 2023. godine,” stoji u pozivu organizatora.
U 10-oj godini od pokretanja radiofonijskog teatra (premijerom predstave „Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)“) sve je veći broj autora, izvođača, naslova i publike uključenih u razvoj ove otvorene radioteatarske forme.

Nadahnjujući se baštinom radijskog i kazališnog opusa Zvonimira Bajsića (koji je inače veći dio svoga života proživio u neposrednom susjedstvu Voćarske), RadioTeatar (čiji studio se nalazi na susjednom Medveščaku) – svih ovih godina ide korak dalje i razvija specifičnu vrstu umjetničke intervencije u eteru i na kazališnoj sceni, u prirodi i u neočekivanim prostorima izvedbe, pazeći pritom da želja za istraživanjem ostane preduvjet.

“Naš cilj je, u vremenu snažnih i brzih vizualnih atrakcija, nagovarati na povratak koncentriranom slušanju. Baš kao što beba u majčinom trbuhu koncentrirano sluša svemir koji dopire izvana i u koji će tek biti rođena,” kažu iz RadioTeatra te dodaju: “Publiku RadioTeatra od samih početaka čine baš sve generacije i na to smo jako ponosni. Programom Radio Voćarska se želimo još više približiti susjedstvu i uključiti ga u naš rad, te stvarati privremene, sasvim nove, gledateljsko-slušateljske zajednice svih generacija.”

Svi programi su besplatni, uz prethodnu rezervaciju i dogovor grupnih dolazaka.

PROGRAM:

Srijeda 1. 3. / 11:00h // DRVO KOJE JE PJEVALO / predstava i radionica za djecu od 5 do 10 godina

Petak 17. 3. / 18:00h // RATOVI SVJETOVA / predstava i radionica za djecu od 10+ godina

Subota 18. 3. / 18:00h // RATOVI SVJETOVA / predstava i radionica za djecu od 10+ godina

Subota 25. 3. / 20:00h // HOERSPIEL: MALA IGRA ZA SLUŠANJE (I GLEDANJE) predstava za odrasle

Subota 1. 4. / 11:00h // DRVO KOJE JE PJEVALO / predstava i radionica za djecu od 5 do 10 godina

Subota 22. 4. / od 12:00h do 22:00 // DAN RADIJA VOĆARSKA

Predstava “Drvo koje je pjevalo” i radionica “Naćulit uši dobro treba”

“Drvo koje je pjevalo” (foto: RadioTeatar)

“Drvo koje je pjevalo” je predstava o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.

Priča o dva instrumenta ispričana prvenstveno zvukom, glazbom, glumačkom igrom i autorskim tekstom, usmjeravajući djecu na vještinu slušanja, a koja se u vrijeme uspona vizualnih komunikacija čini pomalo zaboravljenom.

Tijekom radionice “Naćulit uši dobro treba”, djeca malim glazbenim instrumentima otkrivaju razne nove zvukove oko sebe, oformljuju svoj bend i uz pomoć autorskog tima predstave stvaraju vlastitu kompoziciju koju i izvode.

Predstava “Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)”

“Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)” je predstava koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “malim ljudima unutar radijske kutije”, Hoerspiel na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije.

Predstava “Ratovi svjetova” i radioradionica

“Ratovi svjetova” (Foto: Mia Cvitković)

Nalazimo se u radijskom studiju RadioTeatra gdje uskoro započinje večernji program „Popularni znanstveni sat“.
Radio Orkestar se uštimava, voditelj vježba tekst, tehničar Jakob Bunda popravlja lampicu u studiju koja je, čini se, izgubila kontakt. Evo ga, opet svijetli!

Bravo Jakobe… A daleko, negdje u srcu Istre, u Zvjezdarnici u Višnjanu, reporter Žiga Hren nemirno pogledava u zvjezdano nebo pa na svoj ručni sat koji je naslijedio od pokojnog strica Rudolfa… On nestrpljivo čeka svoje prvo javljanje ove večeri.

U donjogradskoj se pak Radio Kavani okupljaju prvi znatiželjnici i guraju oko stolova na kojima se nalaze radio-detektori za prijem, red za slušalice se uzbibao jer…

Uskoro smo u eteru!

Dan Radija Voćarska

Za kraj ciklusa Radio Voćarska posvetit će mu se jedan slavljenički dan u Mjesnom odboru Voćarska. Za bebe se sprema radio igra i zvučna šetnja dok će djeca zaigrati prvi dječji pub kviz i radiofonijsku potragu za blagom. Posebni kazališni, radiofonijski i glazbeni programi očekuju odrasle i osobe starije životne dobi, a za sve uzraste tu su i maraton radio-slušaonice

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X