Rambo Amadeus na OFF festivalu: ‘Nisu stigle elektrode!’

Kraj 9. OFF jazz & blues festivala u Šibeniku bio je (ne)očekivano spektakularan…

Rambo Amadeus na OFF-u (Foto: Regina Koštan)
Rambo Amadeus na OFF-u (Foto: Regina Koštan)

Nitko još nije sasvim siguran što se sinoć dogodilo na OFF festivalu i koji je to točno trenutak kada se situacija počela otimati kontroli. Je li se pomak u svijesti dogodio još u kombiju na pakleno vrućem 12-satnom putovanju iz Despotovca do Šibenika? Ili je plan smišljen na brzinskom ručku u „Marendi“? Ili za vrijeme tonske probe koju je Antonije Pušić a.k.a. Rambo Amadeus pod svaku cijenu htio preskočiti zbog umora, a organizatori su inzistirali? Ili je sve krenulo u neočekivanom smjeru kada je Rambo, sjedeći u razredu za Tehnički odgoj OŠ Fausta Vrančića, shvatio da su elektrode iz nekadašnjeg šibenskog TEF-a korištene za varenje u Fabrici automobila Priboj, njegovom omiljenom proizvođaču „FAP mašine“?

Rambo Amadeus je, inače donekle  fini i uglađeni OFF jazz & blues festival u Šibeniku, okrenuo naglavačke, izbacio ga iz japanki i lansirao u sferu jazz/funky after partyja.

Od Ramba se, dakako, moglo očekivati neočekivano. Mogao je pola sata držati jedan ton na gitari, kako je to prije desetak godina uradio u zagrebačkom OTV Domu, mogao je održati konferansu od sat i pol vremena, kao što je to napravio prije dvije godine na Regiusu, mogao je odraditi klasičnu rock svirku što je prakticirao nakon epohalnog albuma „Titanik“. Organizatori OFF-a nadali su se da će repertoar i izvedbu prilagoditi jazz konceptu festivala, a kada je dan ranije najavio da sa sobom dovodi i saksofonistu, izgledalo je da će tako i biti.

Tako je i bilo. Barem prvih sat i nešto sinoćnjeg koncerta, razdoblje koje je Rambo nazvao „tehničkom izvedbom“. Onih drugih sat i pol (da, koncert je trajao gotovo tri sata!), prešlo se na „umjetnički dojam“, na suludi medley probranih hitova, od „Amerike i Engleske“, „FAP mašine“, „Čobane, vrati se“ do „Mačo Dalmatino“, „Karakter“ i „Jedno te isto“.

Marko Ramljak Band (Foto: Regina Koštan)
Marko Ramljak Band (Foto: Regina Koštan)

„Nisu stigle elektrode!“, na brzinu smišljeni refren, odmah je te večeri postao hit na društvenim mrežama. – Čim sam stigao u Šibenik, raspitao sam se kakvih tu ima propalih tvornica. Rekli su da se proizvodio aluminij i elektrode. Aluminij mi nije nešto, ali kad sam čuo za elektrode – to je bilo to! – rekao nam je Rambo na kasnijem after partyju na šibenskoj rivi.

Klupska atmosfera na OFF-u krenula je oko jedan sat, a oko tri ujutro ludilo ispred pozornice je konačno bilo gotovo, iako to ni oni na bini, niti oni ispred nje, nisu priželjkivali. Bio je to jedan od ponajboljih koncerata Ramba Amadeusa kojemu smo svjedočili, a na pozornicama ga pratimo od kasnih devedesetih i poluilegalnih odlazaka u Sloveniju. Bio je to također i spektakularan kraj 9. OFF festivala, njegovog dosad najposjećenijeg, najkvalitetnijeg i najluđeg izdanja.

Koliko god je Rambo raspametio sebe i nas, iz glave nam neće još dugo izaći niti nastup benda Marka Ramljaka, šibenskog violiniste, koji je sinoć prije Ramba održao izvanredan koncert, promovirajući novi album „Mindset“. Skupina vrhunskih glazbenika punih je sat i pol mamila spontane aplauze intenzivnim melodijama i efektnim solo dionicama. Marko Ramljak, koji je nastupio i na 1. OFF-u, jučer je u svom gradu doživio vjerojatno dosadašnji vrhunac solističke karijere. Raspoloženi bend, oduševljena publika i ovacije na otvorenoj sceni – sve im se jučer poklopilo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X