Rambo Amadeus u Vintage Industrialu – Ramzes, Tito, Naser, Nehru, Rambo, Bitcoin…

Rambo je opet nadmašio sva očekivanja, što god očekivali od njega i samih sebe na njegovim koncertima. Njegov free-jazz-vodvilj rasplamsao je emocije publike u četvrtak u Vintage Industrialu. Još jedan koncert za pamaćenje? Drugačije nije ni moglo biti.

Rambo Amadeus u Vintage Industrial Baru (Foto: Izidor Tačković)

„Nismo se baš nešto pripremili za ovu priredbu, ali pokušat ćemo nešto“, bile su prve riječi Ramba Amadeusa kad se sa svojim peteročlanim sastavom popeo na pozornicu Vintage Industrial Bara. Tri sata kasnije moglo se samo zaključiti kako je još jednom opravdao neformalnu titulu Svjetskog mega-cara koju je jednom davno sam sebi dodjelio.

Klub je bio krcat i toliko raspoložen za Rambovu ‘priredbu’, da je najzabavniji Crnogorac na svijetu sam ushićeno uzvikno s pozornice: „Pa ovo nisam očekivao! Zagreb gori!“ A trebalo je i njemu dobrih sat vremena da se ugrije, jer osnovna nit vodilja u početku je bila njegova jasno izrečena spoznaja kako je već 30 godina na pozornicama. Nekako ga je lijeno i vodila ta misao, poput nekog umornog starca, no nije mogao pronaći pravu poantu za takav usporeni početak. Pjesma „Zreo za penziju“, koju je najavio time kako ju je napisao prije dvadeset godina, svojim završetkom je donijela i živahnije raspoloženje.

Rambo Amadeus u Vintage Industrial Baru (Foto: Izidor Tačković)

Kao da se neka bremenita stijena s njegove duše otkotrljala, a neka nova mladost počela bujati u Rambu koji je živahno počeo ulaziti u improvizacije i paliti i žariti raju kao njegov „Halid Invalid Hari“. Iako ‘hitova sit’, svaka izvedba se počela pretvarati u hit, pjesme su postajale poligoni za njegove britke misli, neke su trajale i po 15 minuta, no to nitko nije primjećivao, a kamo li da je bilo dosadno. Možda je „Fela Kuti, druže stari“ bila i najjači okidač za njegovu navalu otkačenog sarkazma i poredbe prošlosti i sadašnjosti kad je u jednom trenutku čak ušao i u konverzaciju sa snimljenim Kutijevim monologom, da bi najsuludiji moment službenog dijela koncerta bila lucidna dekonstrukcija pjesme „Sega mega“ od koje je napravio ad hoc igrokaz kojim je i svoj, inače iznimno maštovit, prateći sastav stavio na muke.

„Sega mega“ je poslužila kao zvučna kulisa za Rambovo dijeljenje trenutne strasti prema informatičkoj tehnologiji i kriptovalutama poput Bitcoina, najavivši kako planira u narednih 12 godina sebe i svoje misli preslikati u mrežu i postati zauvijek neovisan o fizičkom tijelu. Odvelo ga je to i do egipaskih faraona u jednom trenutku iznošenja svoje lucidne teorije o tome ako su vanzemaljci pomagali Starim Egipćanima u bilo čemu da bi im ostavili kompjuter. Tjerao je u tom trenutku svoj bend da stvore zvučno ozračje Starog Egipta, dok je on zauzeo pozu „Ramzesovog avatara“.

„Fanfare su se tada svirale! Jedan, dva tona najviše! Svirajte tako“, u naletu inspiracije je objašnjavao puhačkoj sekciji, da bi ih na svako njihovo ubacivanje bilo kakve skale prekidao: „Ma Pitagora je došao kasnije, ne može! Nije autentično!“. Dakle, jednom rječju: kaos. Progresivni, lucidni kaos koji je šizofreno brisao granice između glazbe, parodije i znanosti stvarajući od svega toliko zabavan bućkuriš koji je samo potvrđivao da je svaki Rambov koncert, na koliko god ih bili do sada, unikatna stvar u kojoj nema garancije kuda će ludi genije odvesti show.

Rambo Amadeus u Vintage Industrial Baru (Foto: Izidor Tačković)

Ni „Balkan Boy“ ni posljednji playback „Sokolov greben“ kojima je zatvoren dvosatni Rambov hipišizik metafizik nastup, nisu bili dosta ni njemu ni publici. Dapače, nitko Rambo Amadeusu ne bi mogao zamjeriti da se u tom trenutku odlučio ne vratiti na pozornicu, nakon 30 godina umjetničkog radnog staža. No bis je donio onaj „kratki i zabavni dio, nakon dugog i dosadnog“, kako je prije oho-ho godina Amadeus objašnjavao karaktere svojih nastupa, s tim što je „kratki i zabavni dio“ sa staxovsim soul uvodom i ‘tehniciranjem’ s „Jedno te isto“ potrajao još jedan sat! Zreo za penziju? Malo sutra. Prije će Bitcoin propasti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X