Rammstein u Beogradu – Ušće u plamenu

Rammstein ne trebate obožavati, ali ga morate doživjeti.

Rammstein na Ušću u Beogradu (Foto: Nemanja Đorđević / Balkan Rock)

Rammstein ne morate obožavati, ali ga trebate doživjeti. Po mogućnosti na nekoj stadionskoj turneji poput ove aktualne u sklopu koje su stali zastali na dva nastupa u Beogradu, jedinoj točki za okupljanje sviju fanova iz tzv. regije, a u koju se slila brojna publika i iz udaljenijih zemalja. Organizatori su od oka procijenili da se očekuje otprilike 60 tisuća posjetitelja po večeri i postavlja se pitanje koji još bend načelno metal provenijencije ima mogućnost okupiti toliku masu na svoje koncerte, a da to nije jedna Metallica.

Razlog u tome leži u činjenici da koncert Rammsteina i nije samo koncert i to nas vraća na prvu rečenicu ovog teksta. U pitanju je spektakl kojemu morate svjedočiti da biste mu vjerovali. Statistika je već naširoko poznata – 77 šlepera dovuklo je u beogradsko Ušće sastavni materijal za binu koja se gradila čak šest dana. To impozantno zdanje izgleda poput kakvog distopijskog dvorca, nekog komada scenografije kakvog bismo mogli vidjeti u nekom od poglavlja sage o Mad Maxu, a kako bi se taj dojam upotpunio, tu je i više od tisuću litara benzina koji se spali po nastupu, pa vam tako u pojedinim trenucima glave prelijeću vatreni projektili koji na suprotnoj strani gledališta pale ognjene stupove u eksplozijama koje pošteno zagriju cijeli park.

Rammstein na Ušću u Beogradu (Foto: Nemanja Đorđević / Balkan Rock)

Bogovi vremenskih uvjeta pokazali su određenu milost prema posjetiteljima prve od dvije beogradske večeri, pa su zavrnuli sprinklere kojima su iz oblaka polijevali glavni grad Srbije prethodna dva dana, pa sve tamo do podneva pred samo događanje. Kiša nije ometala uživanje u spektaklu, ali je nažalost imala i više nego dovoljno vremena da tlo u najvećem dijelu parka pretvori u jedva prohodnu kaljužu kroz koju se nije bilo lako probijati do priličnih redova za piće ili kemijske zahode već i u popodnevnim satima dok je s razglasa svirala glazba benda kojemu ćemo uskoro svjedočiti i uživo.

Rammstein na Ušću u Beogradu (Foto: Nemanja Đorđević / Balkan Rock)

No, prije Rammsteina, još za dnevne svjetlosti od Sunca koje je zalazilo oko 20 sati začuli su se zvuci klavira koji su dopirali s dodatne male pozornice s koje su muzicirale Abélard, francuske pijanistice kojima je ovo već treći put da na turnejama publiku zagrijavaju za njemački bend svirajući izbor iz njihovog kataloga u klavirskim aranžmanima. Bilo je donekle zanimljivo čuti kako Héloïse Hervouët i njezina nova partnerica Yolande Kouznetsov sviraju melodije nekih od pjesama koje nažalost u sklopu nastupa glavne atrakcije nećemo čuti, poput uvodne “Reise, Reise” ili pak “Ohne dich” s istog, sad već dvadeset godina starog, albuma. Ipak, ukupni dojam bio je da je cijeli set možda trajao predugo za materijal u takvim jednoobraznim aranžmanima, ali možda je to ipak samo do mene koji sam prilično alergičan na kombiniranje pseudoklasike s bilo kakvim oblicima pop glazbe.

Rammstein na Ušću u Beogradu (Foto: Nemanja Đorđević / Balkan Rock)

Glavne zvijezde večeri spustile su se s tornja gigantske pozornice u dizalu uz prikladan zvuke Händelove “Glazbe za kraljevski vatromet”, a za sam početak izveli su “Ramm 4”, revijalnu točku koja se uglavnom sastoji od nabrajanja naslova i motiva pjesama koje ćemo čuti u nastavku večeri. Simpatična je to praksa, ali vjerujem da bi dojam bio još snažniji da se odmah otvorilo brutalnom koračnicom “Links 2-3-4” koja je uslijedila i nakon koje više nije bilo mjesta za predah. Nikakvo prepričavanje ne može dovoljno dobro prenijeti dojam snage zvuka i silne pirotehnike uz video projekcije i kompleksno osvjetljenje te sve ostale podražaje koje ovaj spektakl čine doživljajem koji želite čim prije ponoviti samo da biste se uvjerili kako vam se sve ono što se na njemu odvija na pozornici niste tek umislili.

Rammstein na Ušću u Beogradu (Foto: Nemanja Đorđević / Balkan Rock)

Među najluđim točkama je deset minuta dugačka izvedba kanibalističke romanse “Mein Teil” u sklopu koje bend već dugo dovlači golemi kotao u kojem se nalazi klavijaturist Christian “Flake” Lorenz oko kojeg frontmen Till Lindemann prvo pleše s golemim nožem, da bi ga onda pokušao spaliti prvo ručnim bacačem plamena, a zatim i nekakvim topom koji ispaljuje impozantan vatreni stup i pitanje je kako Flake uopće izdrži takav tretman iz večeri u večer, jer naći se pod takvom ozbiljnom plamenom paljbom nije samo fizički bolno već i veoma opasno po život. Ali to je Rammstein koji je voljan žrtvovati svoju sigurnost za cijenu poštenog spektakla.

Rammstein na Ušću u Beogradu (Foto: Nemanja Đorđević / Balkan Rock)

I kako nastaviti nakon jedne takve vratolomne cirkuske točke? Pa možda s “Du hast”, jednim od najvećih hitova karijere, a odmah zatim i “Sonne” kao možda čak i vizualno najupečatljivijom točkom s erupcijama vatre koje bi pratile brojajne u refrenu pjesme. Nakon kratkog predaha u kojemu je bend prešao na malu pozornicu i u pratnji Abélarda izveo singalong verziju pjesme “Engel”, uslijedio je tzv. prvi bis u kojim je noviji materijal (“Ausländer” s pretprošlog albuma bez naslova) pomiješan s prastarim (“Du riechst so gut”) i svime između (“Pussy” i “Ich Will”), da bi na drugom bisu totalno zakucali s pjesmom s “Herzeleid” koja im je dala ime, a zatim i s novom “Adieu” koja kao da je isključivo napisana za zatvaranje koncertnih nastupa i nakon koje je jasno da više ništa ne može biti odsvirano.

Kao što sam već spomenuo, opisivanje ovog doživljaja riječima nije dovoljno. Potražite fotografije na internetu, pogledajte videozapise na YouTubeu i to će vam možda stvoriti bolji dojam koja je razina spektakla u pitanju. Ali zapravo je jedini način da to shvatite taj da se nađete u toj gomili i na vlastitoj koži doživite miris benzina i vatre, čujete buku tih golemih zvučnika i zapjevate uglas s desecima tisuća grla u blatu. To je iskustvo za koje se isplati potegnuti i mnogo dalje od granica prve nam susjedne države čim se sljedeći put ukaže prilika.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X