Rammstein u Pragu – Eurosong u crnom

Proteklog vikenda u Pragu je startala nova runda europske turneje Rammsteina, a koncerti ove njemačke industrial-metal velesile i dalje se bez imalo oklijevanja mogu svrstati u najspektakularnije performanse današnjice.

Rammstein u Pragu (Foto: Nina Vrdoljak)

Trenutna stadionska turneja Rammsteina ovaj put napokon obuhvaća i dva koncerta u našem susjedstvu (Beograd) i zapravo je nastavak koncerata započetih još tamo sredinom 2019. godine u sklopu promocije albuma „Rammstein“ i posljednjeg „Zeit“ iz 2022. Obzirom na popriličan vremenski odmak, aktualni Rammsteinovi nastupi već su neko vrijeme koncipirani kao best-of njihove bogate tridesetogodišnje karijere. Logičan je to smjer koji za bend sjajno funkcionira sudeći po interesu publike, pa je tako i većina najavljenih koncerata rasprodana u rekordnom roku, uključujući i one gradove poput Praga ili Beograda u kojima bend nastupa dva (i više) dana zaredom.

Rammstein u Pragu (Foto: Nina Vrdoljak)

Iako sam miljama daleko od one školske definicije obožavatelja (barem kad je o Rammsteinu riječ), prošlogodišnji koncert u Budimpešti bio mi je sasvim dovoljan poticaj da i ove godine potegnem do Praga, a vjerojatno bi i spomenuti koncerti kod naših susjeda bili u igri da se u već ionako gust svibanjski raspored nije ugurao i Springsteen sa svojom turnejom.

Ipak, to je zanemarivo u usporedbi s pojedincima koji praktički žive i dišu za svoje Nijemce, pa smo tako već u petak predvečer dan prije koncerta direktno iz autobusa navratili na službeno minglanje fanova koji su na otvaranje turneje potegnuli doslovce iz cijelog svijeta, od Meksika i Brazila do ekipe okupljene u regionalnim fan klubovima. Ovakva snažna baza obožavatelja možda i ne predstavlja ništa neobično nama koji smo u nekoj fazi života bili dijelom sličnih zajednica, no upravo zahvaljujući posvećenosti istih tih fanova, Prag je proteklog vikenda na svakom koraku obilovao prigodnim tematskim aktivnostima. Nešto poput Eurosonga u Malmöu uz dominaciju crnila umjesto šarenila, ali s jednakom količinom pozitivne energije.

Rammstein u Pragu (Foto: Nina Vrdoljak)

Usporedba s Eurosongom nije neutemeljena, jer Rammstein iznova oduševljava s raskošnom produkcijom, specijalnim efektima i audiovizualnim spektaklom, a za koje je zaslužan nagrađivani scenograf Florian Wieder. Zgodno ga je spomenuti i zato što taj tip u pauzama od turneje skicira i dizajnira iste te eurovizijske pozornice – odličan fun fact ukoliko se ikad poželite dodatno motivirati ili izdeprimirati, ovisno o raspoloženju.

Kao prethodnih godina, i ovu aktualnu turneju prati duo Abélard – riječ je o cover / tribute verziji Rammsteina na klavijaturama. Djevojke su beskrajno simpatične, no tu priča nažalost staje, barem ako je za suditi po reakcijama publike koja je njihov polusatni nastup iskoristila za međusobni razgovor i last-minute odlaske do šanka prije velikog spektakla.

Rammstein u Pragu (Foto: Nina Vrdoljak)

A taj spektakl kreće doslovce od prve sekunde spuštanjem benda na pozornicu sa četrdesetak metara visokog tornja uz otvaranje sa „Ramm 4“ koju na aktualnoj turneji izvode prvi put od 2019. godine, kao i sjajnu „Asche zu Asche“. Međutim, budući da su beogradski koncerti iza ugla a spojleri mnogima nisu fora, spomenut ću samo da usprkos naoko jednakim setlistama i ponavljajućim turnejama ova posljednja ponovno donosi i neke davno zaboravljene bisere iz Rammsteinove diskografije uz klasike poput „Sonne“ i „Adieu“ popraćene dobro poznatim vatrenim topovima.

Nakon ovakvih koncerata nemoguće je zaobići i činjenicu da naša metropola i dalje nije adekvatno opremljena za ovakve produkcijski zahtjevnije turneje, a koje za sobom dovode zaista impresivan broj posjetitelja. Srećom, Beograd je blizu, a ja vam toplo (pun intedned) mogu preporučiti da ga i posjetite krajem svibnja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X