Randy Weston ‘African Cookbook’ – Glazba je jezik svemira

Međunarodna udruga jazz novinara ovogodišnju je nagradu za životno djelo dodijelila osamdesetdevetogodišnjem američkom pijanistu, skladatelju i glazbenom pedagogu Randyju Westonu. Istodobno, na CD-u je objavljeno japansko reizdanje njegovog albuma ‘African Cookbook’.

Randy Weston 'African Cookbook'
Randy Weston ‘African Cookbook’

Ova je ploča izvorno objavljena 1964. pod nazivom “Randy (Băp!! Beep Boo-Bee Băp Beep-M-Boo Bee Băp!)” za Westonovu diskografsku kuću Bakton, a reizdana je 1972. kao “African Cookbook” za Atlantic. Za razliku od istoimenog albuma iz 1969., što ga je Weston snimio s kontrabasostom Henryjem Texierom, bubnjarem Artom Taylorom i udaraljkašima Azzedinom Nilesom Westonom i Reebopom Kwakuom Baahom, ovu je “kuharicu” ostvario s kontrabasistom Vishnuom Woodom i bubnjarem Lenniem McBrowneom. U šest od sedam izvedbi uz njih sviraju trubač i krilničar Ray Copeland i tenor saksofonist Booker Ervin, a u tri udaraljkaši Harold Murray i Big Black koji u jednoj i pjeva. Radi se o potkovanim glazbenicima s kojima je Weston zakuhao neuobičajeno jelo bogato začinima i pripremljeno sa strašću. Njegova je kuharica, originalna, osobna i uzbudljiva.

Weston je autor šest skladbi, dok je “Niger Mambo” napisao Bobby Benson, a aranžmane je priredio Copeland. Kao što naslov albuma – ujedno i jedne od skladbi – sugerira, glazba je snažno nadahnuta Afrikom. Na to nedvosmisleno upućuju naslovi i nekih skladbi, primjerice “Congolese Children” u kojoj je kao predložak za improvizacije poslužila pjevana tema zasnovana na afro-popu. Naime, Weston je više od pola stoljeća neumorni promicatelj afričke kulture. Osim što je o drevnoj Africi učio iz knjiga, iskustvo je stjecao na licu mjesta, tijekom brojnih boravaka u Nigeriji i Maroku gdje je proučavao tradicionalnu glazbu i upoznao mnoge afričke glazbenike, a s nekima je i svirao. Tijekom 1960-ih u Tangeru u Maroku vodio je African Rhythms Club, također u Maroku ali i diljem svijeta surađivao je s glazbenicima naroda Gnawa s kojima je i snimao albume, a već godinama vodi stalni vlastiti sastav African Rhythms. Danas redovito održava predavanja o povijesti i važnosti afričkih bubnjeva.

“Iz drevnih afričkih iskustava znamo da je glazba jezik svemira”, rekao je Weston u jednom od naših razgovora. “Ona je sveobuhvatna, a to se najbolje osjeća kroz afričku kulturu. Iako donosimo različite vrste glazbe, sve je to povezano s Afrikom. Ako iz te glazbe izbacite elemente afričke glazbe, ne ostaje ništa. Sloboda, boja zvuka, reakcije, poliritmija, glazbena ljepota, spontanost, kreativnost… Od 1967. duhovno sam blizak s narodom Gnawa čije sam običaje i glazbu proučavao. Njihovo korištenje ritmova ne poznaje granice. Oni miješaju, preskaču, sviraju slobodno, a glazba sama putuje. Kad ih slušate shvatite da je sve sadržano u tome, da se cijeli kontinent ljulja u tim ritmovima. To je čudesna, iscjeliteljska glazba. No, važnije od onoga što sam naučio o glazbi je život s duhovnim ljudima i duhovnom glazbom. Ako ste svakog dana s ljudima, živite s njima, zajedno jedete, svirate, slušate glazbu, sudjelujete u ritualima i plesovima, sve to razvija vašu duhovnost. Jedino u Africi možete sve to upijati. To je čarolija koja se ne može objasniti.”

Čarolijom se odlikuje i Westonova umjetnost koja je zasnovana na osnovnim postavkama jazza, a duboko je ukorijenjena u afričkoj glazbi. Ovim albumom potvrđuje se kao jedan od najvažnijih tumača tog idioma u povijesti glazbe. Zahvaljujući tome dobio je spomenuto priznanje koje je tek jedno u njegovoj bogatoj karijeri.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X