Raste prodaja vinilnih ploča u Velikoj Britaniji i SAD-u

Prodaja vinilnih ploča u Ujedinjenom kraljvstvu premašila 1,3 milijuna primjeraka po prvi put nakon 1995. godine. U SAD-u je situacija za vinile još bolja.

Jack White 'Lazaretto' i Pink Floyd 'The Endless River' bili su najprodavaniji vinilni albumi 2014. godine
Jack White ‘Lazaretto’ i Pink Floyd ‘The Endless River’ bili su najprodavaniji vinilni albumi 2014. godine

British Phonographic Industry (BPI) objavio je podatke prodaje nosača zvuka u 2014. godini, a isti pokazuju kako vinilnoj ploči kao fizičkom formatu još jednu godinu za redom raste udio u prodaji, kao i sama količina prodanih primjeraka. Trenutno vinilne ploče čini dva posto sveukupnog diskografskog tržišta, a brojke su premašile milijunsku tiražu po prvi put od Britpop vrhunca 1996. godine, piše NME.

Najprodavaniji album na vinilu u Velikoj Britaniji je “The Endless River”, posljednji album Pink Floyda, koji je ujedno i najbrže prodavano vinilno izdanje godine. “AM” Arctic Monkeysa je na drugom mjestu, dok je debi Royal Blooda na trećem.

Pad prodaje CD-a se u međuvremenu usporio, u 2014. prodaja formata je pala za 7,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prodano je 55,7 milijuna CD-a prošle godine u Velikoj Britaniji, što zajedno s prodajom vinila čini 49 posto prodanih albuma u 2014.

U SAD-u prodaja vinila je na najvišoj točki od 1991. godine otkada Nielsen službeno broji tiraže. U tržištnom udjelu u SAD-a je bolja situacija nego u Velikoj Britaniji. Tamo na prodaju vinila otpada 3,6 posto, a najprodavaniji vinilni album godine je “Lazaretto” Jacka Whitea prodan u više od 87,000 kopija. Za usporedbu, najprodavaniji album na vinilu u 2013. godini s 49,000 primjeraka bio je “Random Access Memories” Daft Punka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X