Raste prodaja vinilnih ploča u Velikoj Britaniji i SAD-u

Prodaja vinilnih ploča u Ujedinjenom kraljvstvu premašila 1,3 milijuna primjeraka po prvi put nakon 1995. godine. U SAD-u je situacija za vinile još bolja.

Jack White 'Lazaretto' i Pink Floyd 'The Endless River' bili su najprodavaniji vinilni albumi 2014. godine
Jack White ‘Lazaretto’ i Pink Floyd ‘The Endless River’ bili su najprodavaniji vinilni albumi 2014. godine

British Phonographic Industry (BPI) objavio je podatke prodaje nosača zvuka u 2014. godini, a isti pokazuju kako vinilnoj ploči kao fizičkom formatu još jednu godinu za redom raste udio u prodaji, kao i sama količina prodanih primjeraka. Trenutno vinilne ploče čini dva posto sveukupnog diskografskog tržišta, a brojke su premašile milijunsku tiražu po prvi put od Britpop vrhunca 1996. godine, piše NME.

Najprodavaniji album na vinilu u Velikoj Britaniji je “The Endless River”, posljednji album Pink Floyda, koji je ujedno i najbrže prodavano vinilno izdanje godine. “AM” Arctic Monkeysa je na drugom mjestu, dok je debi Royal Blooda na trećem.

Pad prodaje CD-a se u međuvremenu usporio, u 2014. prodaja formata je pala za 7,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prodano je 55,7 milijuna CD-a prošle godine u Velikoj Britaniji, što zajedno s prodajom vinila čini 49 posto prodanih albuma u 2014.

U SAD-u prodaja vinila je na najvišoj točki od 1991. godine otkada Nielsen službeno broji tiraže. U tržištnom udjelu u SAD-a je bolja situacija nego u Velikoj Britaniji. Tamo na prodaju vinila otpada 3,6 posto, a najprodavaniji vinilni album godine je “Lazaretto” Jacka Whitea prodan u više od 87,000 kopija. Za usporedbu, najprodavaniji album na vinilu u 2013. godini s 49,000 primjeraka bio je “Random Access Memories” Daft Punka.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X