RDD premijera: Upoznajte ‘Novi svijet’ Diskodelije

Nove društvene okolnosti bile su inspiracija za postapokaliptične vinjete novog videouratka šibenskih predvodnika post rock scene. Pjesma “Novi svijet” privukla je posebnu pozornost prilikom objave posljednjeg studijskog albuma ‘Sveluzija’ kojim je Diskodelija nastavila niz kritički hvaljenih albuma objavljenih za Dancing Bear.

Diskodelija “Novi svijet”

Diskodelija, bend koji svoju kreativnu žeđ gasi direktno na izvoru post punk zvuka, predstavio je danas novi videouradak koji su još jednom povjerili prokušanom suradniku, redatelju, glazbeniku i piscu Anti Storiću.

”Atmosfera i tekst Diskodelijine pjesme ‘Novi svijet’ te društvene okolnosti su me inspirirale na kreiranje ovog glazbenog videouratka. Sniman je u postapokaliptičnom ambijentu nekadašnje tvornice u Lozovcu. Crne gas maske koje nose akteri u spotu sasvim slučajno su maske ruske vojske, nabavljene mjesecima prije ruske invazije na Ukrajinu”, otkriva Ante Storić.

Pjesma ”Novi svijet” predstavljena je krajem svibnja 2021. godine na studijskom albumu “Sveluzija” kojim je Diskodelija nastavila niz kritički hvaljenih albuma objavljenih za Dancing Bear. Sniman uživo u studiju Ante Prgina Surke, glazbene kritičare je album osvojio ”efektno ogoljenom i direktnom produkcijom’ te ”tekstovima iz kojih izbijaju egzistencijalizam, angst i apstraktne poetske slike”, a među osam objavljenih pjesama posebnu pozornost privukla je upravo pjesma “Novi svijet”.

“Ovo vrijeme i okolnosti pokazuju nam kako su naša uvjerenja predmet iluzije; život je jedna sveopća iluzija koju u svojoj slabosti ipak prihvaćamo; sanjamo, živimo i umiremo iluzornih očekivanja.”

Tim riječima bend je opisao koncept albuma koji je nastao u vrijeme previranja ne samo unutar benda već i potpuno nove stvarnosti koja je zadesila svijet posljednjih godina.

”Pjesma ‘Novi svijet’ nastala je, kao gotovo sve naše stvari, igrajući se na probama. Tako da su autori praktički svi tadašnji članovi benda, s tim da je tekst napisao naš bivši bubnjar Radoslav Kristić. Pjesma je nastala koju godinu prije pandemije Covida 19 te je zajedno s većinom materijala za treći album provela vrijeme lockdowna sazrijevajući u hibernaciji do snimanja prošle zime”, objašnjavaju iz benda.

Velik dio repertoara posljednjeg albuma ”Sveluzija” nastao je u vrijeme objave njegovog prethodnika, albuma ”Crvotočina” kojim se šibenski četveročlani sastav čvrsto afirmirao na domaćoj glazbenoj sceni kao hrvatski predvodnik post rock scene i bend koji zaslužuje posebnu pozornost. Njihov zvuk okarakteriziran je kao ”fino nijansirana melankolija 80-ih odlično spojena s aktualnim rock trendovima”, a Diskodelija se još jednom dokazala kako dobar glazbeni proizvod uspješno odolijeva imperativu centralizacije hrvatske glazbene scene.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X