Record Store Day Hrvatska – vinili, vinili, vinili

Record Store Day odnosno Dan prodavaonica ploča održava se u cijelom svijetu treću subotu mjeseca travnja, a ove godine je to upravo danas 18. travnja. A kako izgleda obilježavanje u glavnom gradu Hrvatske najlakše je opisati frazom: Back to the roots.

18. travanj 2015. - Dan prodavaonica ploča
18. travanj 2015. – Dan prodavaonica ploča

Back to the roots iz razloga jer više nego i jedne godine do sada gotovo je sve u znaku vinilnih ploča.

U Zagrebu je tako otvoren tzv. pop-up dućan Jack’s Record Store, posvećen isključivo vinilima, izrastao je na mjestu na kojem je neko vrijeme obitavao Gentleman Jack’s Barber Shop, u samom centru Zagrebu, a planirano je da na uglu Berislavićeve i Preradovićeve radi od 11. do 25. travnja. U njemu će Menart predstaviti pripremili su posebna vinilna izdanja. Iz Sonyjevog kataloga u prodaji će tako biti: Bob Dylan “The Night We Called It A Day” (7″), Cassandra Wilson / Billie Holiday “You Go to My Head” (10″), Bruce Springsteen “The River” (dvostruki LP), “Nebraska” i “Darkness on the Edge of Town”. U prodaji će biti i dva livea: Johnny Cash, “Koncert v Praze (In Prague- Live)” te Sly & The Family Stone “Live at the Fillmore East” (dvostruki LP). U dućanu će u subotu u 12:00 sati nastupiti i zagrebački bend Mangroove.

Najveći izbor vinilnih ploča u gradu nudi Dancing Bear shop u Gundulićevoj ulici, što od major izdavača pa sve do nezavisnih i raritetnih izdanja. Dućan je preuređen u pravom stilu za viniloljupce jer odjel s pločama nije više na katu, već na samom ulasku u dućan. Posebno za Record Store Day Dancing Bear shop nusi popuste od 10 posto.

Aquarius Music shop u Varšavskoj 13 priređuje glazbeni kviz u organizaciji ekipe “Know Your Music” koji se inače održava u Tvornici Kulture i već je dobro poznat svim ljubiteljima glazbe i kvizova. Osim toga, kupce očekuju i popusti od 15 posto na sve vinile (osim na posebna RSD izdanja ) u Aquariusu u Varšavskoj 13 i Branimir centru (Kneza Branimira 29), ali i na www.cedeterija.com! Popust će vrijediti kroz cijeli vikend – dakle i nedjelju.

U Dallas Music Shopovima u Zagrebu i Rijeci također će biti će popust od 15 posto na sve vinile i RSD izdanja (osim RSD 2015 izdanja). Od koncertnih zbivanja u shopovima prednjači Dallas Music Shop Rijeka. Tamo će biti pravi mali festival, a od 12 sati nastupaju DJ System Divine, Scratch Radionica Rijeka, Vlasta Popić (Varaždin) i Mnjenje (Beograd). Posebna gošća je Ivanka Mazurkijević. U subotu Dallas Music Shop Rijeka radit će do 19 sati.

Dallas Music Shop u Zagrebu imat će posebnu koncertnu poslasticu. U 12 sati nastupit će Marko i Darko, pobjednici prošlogodišnje gitarijade na kojoj su nastupile desetine bendova iz cijele Hrvatske, a radi se o zagrebačkom garage/blues/punk dvojcu koji je nakupio mnogo svog materijala kojeg se u live nastupima tu i tamo presječe sa zanimljivim izborom pokojeg Mississippi Hill country blues standarda. Usporedbe sa Jon Spencer Blues Explosion i ranim Black Keys su na mjestu, a ovaj dvojac koji može svirati preko dva sata bez dosađivanja će za nas odsvirati jedan kratak polusatni set koji neće razočarati. Ovo je ujedno i prva subota, u kojoj će dućan raditi do 15:00, a tako će i ostati.

U slavlje se uključio i najveći zagrebački dućan rabljenih ploča Free Bird Music Shop koji će drugu godinu za redom ugostiti će dva zagrebačka benda, Big Strip Gorilu i Orvel (Početak je u 15:00 h).

A naravno za kraj treba dodati da će u zagrebačkom klubu Vinyl u Bogovićevoj Hladno pivo promovirati svoj novi studijski album “Dani zatvorenih vrata”.

Records Store Day upravo je otvorio svoja vrata.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X