Ben Frost u Močvari – Australska buka, islandski stroboskopi i domaći dim

Ben Frost, australski skladatelj i noisician 2.0 na europskoj klupsko-festivalskoj turneji povodom lanjskog albuma ‘Aurora’ poput crnog vjesnika proljeća proparao je dvoranu Močvare svojim šurikenima buke u crvenom.

Ben Frost u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)
Ben Frost u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Prošlogodišnji svibanjski nastup na festivalu Žedno Uho zakuhao je da se riđokosi Ben i Zagreb zavole tajno, iako je nastupio s frontom abrazivne mikrofonije karakterističnom za skvotersku scenu i legije bezimenih harsh-noisera; an der graund. A Zagrebom se baš zalomio hype, facebookovski ‘mogao/la bih doći’ je skočio na dvostruko veći attend od broja prodanih karata; s atmosferom para-iventa u zraku, u grobnoj tišini od nekoliko minuta te dimom koji je u petak u 21,45 navečer oplahnuo klub, čekalo se. Frost nastupa na svojevrsnom grand pianu od miks-pulta, a sam stoji u bazenu buke između razglasnih kutija; ponajbolja je to tradicija ‘šamaranja po organima’ i svojevrsne kvadrofonije, a u kombinaciji s ton-majstorom koji ga je miksao ‘na klupsku’.

Ben Frost u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)
Ben Frost u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Koncert započinje s gitarom ikonografski opasanom tako da ruje po podu, kao u kakvoj instalaciji, koju poslije skida i ostavlja na pojačalu, usklađujući arhitektoniku buke sa sporim pulsom jeze, a sve u okviru formata i kompozicija ne duljih više od pet minuta. Ironične kolaže s „Aurore“ koji bi znali podsjetiti na stadionski eurorave, pomeli su neoni paleći se serijski u pozadini. Dojam kolektivne klaustrofobije i deprivacije pojačava i sveprisutni stroboskop i dim, uz jasnu identifikaciju s klupskom kulturom koju je Frost nakon nastupa, ne zaboravimo, počastio ležerno komunicirajući s publikom.

Ben Frost u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)
Ben Frost u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Valjda nije pretjerano napisati da je riječ o umjetničkom glasu koji može stajati stupac do stupca svojih sunarodnjaka iz europske dijaspore, što uz sizifovski blues The Birthday Party, a što uz amplitudičare The Necks, odnosno njihove vražičkaste blizance iz Dirty Three. Nije li uostalom, Island, gdje ovaj autor ‘smrznutog’ prezimena tavori posljednjih godina, poput Australije sjeverne hemisfere? Barem, džepne joj verzije…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X