Reizdanja kultnih naslova obilježila prodaju domaćih vinila u lipnju

Sve veća potražnja za vinilima i reizdanjima kultnih albuma u trgovinama obilježila je ovogodišnji lipanj.

Idoli “Odbrana i poslednji dani”

Na Top-listi prodaje domaćih vinila prvo mjesto pripalo je sastavu Idoli s albumom “Odbrana i poslednji dani” (Croatia Records). Riječ je o prvom albumu ove beogradske grupe objavljenom 1982. godine. Ploča je remasterirana i objavljena povodom četrdesete godišnjice izdanja, a u tjednu objave ušla je u Top 10 najprodavanijih. Konceptualni album “Odbrana i poslednji dani” svoj najbolji plasman ostvario je u trećem tjednu boravka na Top-listi prodaje domaćih albuma, kada je došao na prvo mjesto.

Ploča grupe Idoli istovremeno je bila 17. diskografsko izdanje koje je došlo na broj jedan Top-liste prodaje domaćih albuma, i peto koji je došao nakon objave reizdanja u sklopu akcije diskografske kuće Croatia Recordsa povodom obilježavanja godišnjice Novoga vala.

Goribor – duplo vinilno izdanje

Drugi i treći najprodavaniji vinilni naslov u lipnju pripali su istom izvođaču – borskoj grupi Goribor. Rezultat je to odluke diskografske kuće Dancing Bear da ponovno objavi naslove iz njihova kataloga. Tako je drugi najprodavaniji domaći vinil u proteklom mjesecu bio album Goribor (Dancing Bear), prvotno objavljen 2007., dok je na trećem mjestu “Evo je banja” (Dancing Bear), prvotno objavljen 2012. godine.

Vrijedno je primijetiti kako Goribor, od debitiranja u 24. tjednu prodaje, nijednom nije napustio Top 5 najprodavanijih domaćih diskografskih izdanja, spojivši četiri uzastopna tjedna na trećem mjestu. S druge strane, reizdanje “Evo je banja” je jedan tjedan bio najprodavaniji domaći album.

Haustor ‘Treći svijet’

Među pet najprodavanijih domaćih vinila u Hrvatskoj u lipnju našli su se i reizdanje albuma “Treći svijet” (Croatia Records) grupe Haustor iz 1984., koja je uspjela doći na broj četiri mjesečne prodaje vinila u samo jednom tjednu mjerenja, i reizdanje “Tiffany Girl” (Croatia Records) hrvatskog jazz doajena Boška Petrovića iz 1986. godine. Na taj način Top 5 najprodavanijih vinilnih albuma redom čine naslovi iz kataloga, objavljeni u novim nakladama ili obogaćenim izdanjima.

Do desetog mjesta Top-liste domaćih vinila mjeseca lipnja smjestili su se “Lipanj, srpanj, kolovoz” (Croatia Records) koji potpisuju Urban & 4 (br. 6), “Still Waters” (Croatia Records) u izvođenju J.R. Augusta (br. 7), “Tu u mojoj duši stanuješ… from Croatia Records Studio” (Croatia Records) koji je snimila Josipa Lisac (br. 8) i “Greatest Hits Collection” (Croatia Records) u izvođenju Vlatka Stefanovskog (br. 9). Top 10 ovoga mjeseca zaključuje “Distorzija” (Croatia Records) grupe Električni orgazam na 10. mjestu.

Urban & 4 ‘Lipanj, srpanj, kolovoz’

Za razliku od situacije na domaćoj listi, Top-listu vinila stranih izdanja predvode dva studijska albuma novih snimaka koja su originalno objavljena ove godine. Najprodavaniji strani vinil proteklog mjeseca bila je ploča “Harry’s House” (Columbia/Menart) britanskog pjevača Harryja Stylesa, koja je pet puta dolazila na vrh prodaje stranih albuma u Hrvatskoj.

Na broju dva nalazi se grupa The Black Keys s albumom “Dropuot Boogie” (Nonesuch/Dancing Bear), koji se na istom mjestu nalazio i u svibnju. Box set vinila grupe Ramones “The Sire Albums 1981-1989” (Sire/Warner Music/Dancing Bear), koji sadrži šest diskografskih izdanja ove punk grupe objavljenih za diskogradsku kući Sire Records, smjestio se na trećem mjestu.

The Black Keys “Dropout Boogie”

Top 5 zaključuju dvije vinilne ploče koje su originalno pojavile davnih desetljeća – “Rumours”(Rhino/Warner Records/Dancing Bear) grupe Fleetwood Mac na broju četiri i “Led Zeppelin” (Atlantic Records/Dancing Bear) eponimni prvijenac grupe Led Zeppelin na petom mjestu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X