‘ReMastered: The Miami Showband Massacre’ – potraga za istinom o besmislenom pokolju irskih glazbenika

U vrijeme velikih sukoba republikanaca i unionista u Irskoj, narod traži utjehu na plesnjacima na kojima nastupaju tzv. ‘showbandovi’. Najpoznatiji među njima spaja publiku s obje strane sukoba, ali nakon jednog nastupa polovica benda biva ubijena nakon što ih u noći zaustavlja paravojna skupina.

ReMastered “The Miami Showband Massacre”

Netflixova serija ReMastered koja se bavi istraživanjem nerješenih misterija iz povijesti popularne glazbe, često s elementima žanra ‘istinitog zločina’, osim kroz različita razdoblja iz povijesti muzike vodi nas i kroz razne dijelove svijeta, pa smo tako nakon nekoliko američkih priča imali dosad priliku vidjeti i one iz Jamajke, o neuspjelom atentatu na Boba Marleyja, te Čilea o ubojstvu tamošnjeg kantautora Victora Jare. I u svom šestom izdanju “ReMastered” nam priča priču koja je izvan granica svog mjesta radnje moda manje poznata, točnije u Irsku sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.Tamo bijesni građanski rat između katoličkih republikanaca koji sanjaju o ujedinjenju s teritorijem Sjeverne Irske i protestantskih unionista koji su spremni na sve kako bi sjever ostao dijelom Ujedinjenog Kraljevstva. Ovi nemiri, lokalno poznatima kao The Troubles, u kojima glavnu ulogu igraju dvije zaraćene terorističke skupine IRA (Irska Republikanska Armija) i UVF (Ulster Volunteer Force) uzimaju sve više civilnih žrtava s obje strane i zemlja živi u konstantnom strahu i nesigurnosti.

Za to vrijeme narod utjehu nalazi u plesnjacima nalik na onima kakvi su bili prisutni i na ovim područjima u to vrijeme, a na kojima sviraju glazbenici okupljeni u “showbandove”, grupe koje sviraju glazbenu kombinaciju plesnih hitova tog doba i ponešto svog materijala, a najpoznatiji među njima jest The Miami Showband, bend koji privlači publiku i na sjeveru i na jugu zemlje, a čine je i protestanti i katolici. Čak štoviše, i u samom bendu dvojica od šestorice članova su protestanti, no među njima se to ni ne spominje, uvjeravaju nas govornici u filmu, jer njih samo zanima glazba.

The Miami Showband sve je popularniji, naziva ih se irskim Beatlesima, a pjevač Fran O’Toole piše i pjesme koje dospijevaju na vrhove tamošnjih ljestvica. Bend često prelazi granicu sa Sjevernom Irskom, pa tako 1975. sviraju i koncert u Banbridgeu nakon kojeg se u jutarnjim satima vraćaju prema kući u Dublinu kada ih zaustavlja patrola. Dok bivaju legitimiranima, odjednom dolazi do snažne eksplozije i pucnjave u kojoj trojica članova benda završavaju mrtva, a dvojica ranjena.

ReMastered “The Miami Showband Massacre”

U ostatku epizode pratimo basista Stephena Traversa u desetljećima dugom nastojanju da otkrije što se točno dogodilo te večeri kada je gotovo izgubio život, tko je sve bio upleten i zašto bi netko odlučio ubiti grupu muzičara koji su na trenutak narodu pružili nadu u vremenima straha. Njegova otkrića postaju sve šokantijima dok se razmata klupko teorije zavjere u koju su upleteni ne samo članovi paravojne skupine UVF poput zloglasnog ubojice Robina “The Jackal” Jacksona, već i slubene vojske sjevera UDR (Ulster Defense Regiment), ali i britanski špijuni. Za razliku od nekih drugih zavjera koje je ReMastered istraživao, ova zvuči vrlo uvjerljivo, a priloženi su i određeni dokumenti koji je potvrđuju.

Osim razgovora s članovima benda kao i nekim političkim akterima iz tog vremena, epizoda je opremljena i fotografijama i snimkama s nastupa benda, ali i brojnih napada i eksplozija s ulica irskih gradova, što nas sve uvjerljivo uvodi u napeto političko ozračje mjesta i vremena. Slabije funkcioniraju scene uprizorenja događaja koji nisu zabilježeni na vrpci poput samog napada kao i brojne scene u kojima Travers lista papire i razmišlja pred ekranom računala, a tu je i nejasan rasplet u razgovoru s jednim članom UVF-a iz kojeg se ništa ne saznaje osim sumnjive volje za zacijeljivanjem rana dugogodišnjeg sukoba koji je oduzeo tisuće i tisuće nevinih života.

U svakom slučaju, “The Miami Showband Massacre” je još jedno od zanimljivijih izdanja ReMastereda, pa ako se Netflix odluči za još jednu sezonu ove serije, ne bi bilo loše vidjeti trud u smislu da se češće nalaze uistinu zanimljive priče o možda manje poznatim akterima nego navučene teorije o slavnima o kojima se ionako često mnogo već i zna. U prvoj sezoni ostale su još samo dvije priče, jedna o Robertu Johnsonu, a druga o nastojanjima novinara u Južnoafričkoj Republici da pravom autoru pjesme “The Lion Sleeps Tonight” priskrbi prava na taj hit. Obje zvuče obećavajuće.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X