Retrospektiva Orsona Wellesa na 13. ZFF-u i prateća izložba u Gliptoteci HAZU

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU (18. 11. – 16. 12.), Zagreb Film Festival obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku.

Orson Welles i Jeanne Moreau na Hvaru 1967. godine
Orson Welles i Jeanne Moreau na Hvaru 1967. godine

Program uključuje filmove koje Welles režijski potpisuje: „Stranac“ (1946), jedini njegov film koji je doživio značajniji uspjeh na kino-blagajnama te „Proces“ (1963), atmosferično ostvarenje snimljeno prema romanu Franza Kafke, hvaljeno zbog izuzetne kamere i sugestivne scenografije. Potonji je film sniman, među ostalim, na nekoliko zagrebačkih lokacija, od kojih je najambicioznija bila ona na Zagrebačkom velesajmu gdje je napravljen velebni ured Jozefa K. U sklopu retrospektive prikazuje se i „Tajna Nikole Tesle“ (1980) Krste Papića u kojem je Welles odigrao ulogu američkog magnata J. P. Morgana, jednog od Teslinih financijera.

Kao posebnu poslasticu, selektor Daniel Rafaelić u program je uvrstio emisiju TVZ „3, 2, 1… Kreni!“ (1979). Ovom prilikom donosimo ekskluzivni isječak iz spomenute emisije koju su vodili Ante Peterlić i Ranko Munitić, u kojoj je Welles gostovao u studiju TVZ u pratnji Oje Kodar. U isječku izbačenom iz emitirane verzije, Welles govori o jednoj od najvećih tajni povijesti filma – riječi „rosebud“, „pupoljak“, koju građanin Kane u istoimenom filmu izgovara na samrti. https://vimeo.com/144043325

Osim filmskog programa, Wellesov jubilej bit će za vrijeme ZFF-a obilježen izložbom „100 godina Wellesa“ u Gliptoteci HAZU (18. 11. – 16. 12.). Na njoj će se pokazati dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj: za vrijeme snimanja „Austerlitza“ Abela Gancea, filmova „Proces“ i „Dubina“, na premijeri „Bitke na Neretvi“ u Sarajevu i za vrijeme susreta s predsjednikom Titom na Brdu kraj Kranja. Izložbu prati katalog u koji su uvršteni najvažniji Wellesovi intervjui u našim medijima.

Kako je riječ o redatelju koji je poznat kao multimedijalni eksperimentator, izložba pokazuje i radove hrvatskih umjetnika, povezane na neki način s Wellesovim opusom: Danka Friščića, Luke Hrgovića, Željka Kipkea, Božice Dee Matasić, Antuna Borisa Švaljeka i Mije Vesovića. Autor likovnog dijela izložbe je Feđa Gavrilović, a filmsko-povijesnog Daniel Rafaelić.

Dodatne informacije o 13. Zagreb Film Festivalu (14-22. 11.) nalaze se na stranici http://www.zagrebfilmfestival.com/hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X