Retrospektiva Orsona Wellesa na 13. ZFF-u i prateća izložba u Gliptoteci HAZU

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU (18. 11. – 16. 12.), Zagreb Film Festival obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku.

Orson Welles i Jeanne Moreau na Hvaru 1967. godine
Orson Welles i Jeanne Moreau na Hvaru 1967. godine

Program uključuje filmove koje Welles režijski potpisuje: „Stranac“ (1946), jedini njegov film koji je doživio značajniji uspjeh na kino-blagajnama te „Proces“ (1963), atmosferično ostvarenje snimljeno prema romanu Franza Kafke, hvaljeno zbog izuzetne kamere i sugestivne scenografije. Potonji je film sniman, među ostalim, na nekoliko zagrebačkih lokacija, od kojih je najambicioznija bila ona na Zagrebačkom velesajmu gdje je napravljen velebni ured Jozefa K. U sklopu retrospektive prikazuje se i „Tajna Nikole Tesle“ (1980) Krste Papića u kojem je Welles odigrao ulogu američkog magnata J. P. Morgana, jednog od Teslinih financijera.

Kao posebnu poslasticu, selektor Daniel Rafaelić u program je uvrstio emisiju TVZ „3, 2, 1… Kreni!“ (1979). Ovom prilikom donosimo ekskluzivni isječak iz spomenute emisije koju su vodili Ante Peterlić i Ranko Munitić, u kojoj je Welles gostovao u studiju TVZ u pratnji Oje Kodar. U isječku izbačenom iz emitirane verzije, Welles govori o jednoj od najvećih tajni povijesti filma – riječi „rosebud“, „pupoljak“, koju građanin Kane u istoimenom filmu izgovara na samrti. https://vimeo.com/144043325

Osim filmskog programa, Wellesov jubilej bit će za vrijeme ZFF-a obilježen izložbom „100 godina Wellesa“ u Gliptoteci HAZU (18. 11. – 16. 12.). Na njoj će se pokazati dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj: za vrijeme snimanja „Austerlitza“ Abela Gancea, filmova „Proces“ i „Dubina“, na premijeri „Bitke na Neretvi“ u Sarajevu i za vrijeme susreta s predsjednikom Titom na Brdu kraj Kranja. Izložbu prati katalog u koji su uvršteni najvažniji Wellesovi intervjui u našim medijima.

Kako je riječ o redatelju koji je poznat kao multimedijalni eksperimentator, izložba pokazuje i radove hrvatskih umjetnika, povezane na neki način s Wellesovim opusom: Danka Friščića, Luke Hrgovića, Željka Kipkea, Božice Dee Matasić, Antuna Borisa Švaljeka i Mije Vesovića. Autor likovnog dijela izložbe je Feđa Gavrilović, a filmsko-povijesnog Daniel Rafaelić.

Dodatne informacije o 13. Zagreb Film Festivalu (14-22. 11.) nalaze se na stranici http://www.zagrebfilmfestival.com/hr

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X