St. Germain u Tvornici – Dugo ili predugo iščekivani osjećaj povezivanja

Desetljeće i pol osluškivanja svijeta i traženja pulsa novom mileniju od proslavljene acid i nu jazz i deep house legende u klasičnom koncertnom formatu.

  •  
  •  
St. Germain u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Kada za svoj alias izabereš ime nekog sveca to je siguran znak nesvakidašnjeg senzibiliteta, kada se to ime poklapa i s kultnim kvartom pariškog centra onda se to graniči s genijalnošću i ludošću istovremeno. Zagrebački koncert kultnog francuskog autora Ludovica Navarrea, ključne osobe iza sastava St. Germain bio je najiščekivaniji glazbeni događaj ove jeseni za generaciju koja je uživala u blagodatima ranije mladosti na putovanjima koje su pružali albumi „Boulevard“ i „Tourist“ prvenstveno, te nešto manje istaknuti, ali znatno plesniji i po žanru i kolaboracijama raznovrsniji „From Detroit to Paris“.

Ako u 21 sat i 21 minutu, 7. studenog niste bili u Tvornici niste mogli započeti ponovno povezivanje sa St. Germainom kroz „Rose Rouge“. Dugačak rep koji se obmotao oko zgrade sve do ulaza u Radničku knjižnicu dokaz je da nije bilo lako dospjeti i fizički i mentalno na početak koncerta.

Priča novog St. Germain albuma je duboko promišljajuće vezana za svijet kakav je danas, a koji niti ne vidimo od vlastitih problema i gušteva. U slučaju glazbe koja je izrazito poticajna za meditaciju ili razmišljanje povezivanje je podosta bitno za stvaranje atmosfere događaja koji će se pamtiti. Pršteća energija i veselje sedmorice muzičara i njihovih ponešto egzotičnih instrumenata počeli su od prvog takta u središtu tvornice kreirati vrtlog pozitivne plesne energije koja je sve koji su mu prišli poput uskog grla pješčanog sata filtrirala u neku drugu, novu dimenziju. Subsaharski plemenski i narodni zvučni elementi tako jednostavno i razumljivo prevedeni kroz kreativno vodstvo Ludovica Navarrea progovorili su o radosti, o patnji, prostranstvima koja se ne mogu zamisliti. Mnogi su se nekako istovremeno našli zatečeni u preuranjenom partiju – bilo je mjesta u dvorani na kojima žamor kontrapunktirao koncertu do neugodnosti.

Septet glazbenika koji su dobro skrivali prisutnost mozga operacije duboko u dnu pozornice osjećali su usijane naboje publike te ih više-majnje uspješno kanalizirali klasičnim koncertnim interakcijama pljeskanja, pjevanja pa i izbacivanja hrvatskog dresa iz bubnjarskog seta. Ushit publike dostizao je euforična stanja do zaglušivanja svirke saksofoniste i flautise Edoarda Labora jedinog muzičara iz St. Germain „Tourist“ postave. Njegova je uloga u sinoćnjem nastupu bila ključna za jako puno pozitivne energije, osmjeha i sve spontane trenutke između sedam nasmješenih, izvrsno usviranih i prilično plesno raspoloženih glazbenika. Dok bi se Ludovicu Navarreu mogla zamjeriti gotovo uplašena rezerviranost od publike s kojom je najneposrednije stupio u kontakt kad je prije drugog i posljednjeg bisa podigao palac gore. Bio je to ipak znak za samo još jednu pjesmu.

Preklasični format koncerta od sat vremena, sa polusatnim bisom i jednom nagradnom za kraj nešto je što se stvarno ne zna kome bi se trebalo zamjeriti, bendu i Navarreu ili publici koja je očekivala barem trosatno iskustvo putovanja u onkraj i beskraj deep housea i acid jazza bez puno zastajkivnaja. Vjernost starim stvarima ponekad stvarno zna biti pogubna i za dugotrajne veze i za nova iskustva.

Kao četvrta postaja na turneji koja je rezultat gotovo desetljeća i pol osluškivanja svijeta i traženja pulsa novom mileniju stvarno bi trebali biti zahvalni na sinoćnjem prožimajućem St. Germain iskustvu. Publiku koja je doista zračila osmjesima u dvorani Tvornice vjerojatno ništa ne može poljuljati u tom osjećaju. Za dobru kob i dug život u mnogim životima novog St. Germain albuma bolje je ne davati pjesmama niti imena niti redosljed kojim su se pojavljivale na koncertu jer je ipak znatna količina improvizacija i rearanžiranja učinila album posve drugačijim uživo nego u “kućnom izdanju”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X