‘Rewind & Play’, dokumentarac o Theloniousu Monku u Kinoteci

Ovaj film bizarna je adaptacija Monkova televizijskog gostovanja i ni po čemu ne nalikuje tradicionalnoj televiziji.

Rewind & Play

U sklopu programa Vizije u četvrtak 2. lipnja će u 18:30 u zagrebačkoj Kinoteci biti prikazan dokumentarni film o legendi jazz glazbe Theloniousu Monku “Rewind & Play” redatelja Alaina Gomisa.

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti.

Alain Gomis pronašao je neobjavljene snimke sa snimanja emisije „Jazz Portrait“ francuske televizije iz 1969. s genijalnim pijanistom i skladateljem Theloniousom Monkom. Iz tog sirovog materijala rekonstruira film prikazujući dotad neviđenog Monka, koji se na svoj način bori sa stereotipima oko sebe i od kojih pokušava pobjeći.

Osvojivši kritiku i publiku premijerom na Berlinaleu 2022., Rewind & Play bizarna je adaptacija Monkova televizijskog gostovanja i ni po čemu ne nalikuje tradicionalnoj televiziji. Situacija je neugodna od samoga početka – voditelj ne smatra da su Monkovi odgovori prikladni, a između njih dvojice razvija se neugodna komorna igra. S jedne strane promatramo pristojnog, napetog, nasmiješenog ali umornog Monka, koji kao da je sletio na drugi planet, a s druge strane bijelog novinara upućenog u džez, koji se čini da obmanjuje, da je gluh i pomalo arogantan. Srećom, Monk uspijeva svirati klavir.

Alain Gomis rođen je 1972. u Parizu. Studirao je povijest umjetnosti i film. Nakon kratkih filmova i videa, debitirao je dugometrašcem L’Afrance (2002.) osvojiviši Srebrnog Leoparda u Locarnu. Njegov film Félicité (2017.) osvojio je Veliku nagradu žirija na Berlinaleu i ušao u uži izbor za najbolji strani film na 90. Akademijinim nagradama.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X