Rezultati natječaja ‘Jer svirati se mora’: najviše dobili Prljavci, Gibonni, Grašo, Valjak, Cetinski i Thompson

Objavljeni su rezultati natječaja “Jer svirati se mora”, provedenog u suradnji Hrvatske glazbene unije i Ministarstva kulture i medija RH, za poticanje koncertne aktivnosti i programa od interesa za Republiku Hrvatsku, tijekom pandemije koronavirusa.

Prljavo Kazalište (Foto: Wikipedia)

Poziv je bio otvoren u razdoblju od 16. studenog do 22. prosinca 2020. godine, za glazbene programe koji će se održati u razdoblju do lipnja 2021. godine.

Ukupan iznos sredstava namijenjenih za potrebe natječaja (5.226.000,00 kuna) osiguralo je Ministarstvo kulture i medija. U propisanom roku zaprimljeno je 259 prijava.

Pristigle prijedloge obrađivala je Stručna komisija Hrvatske glazbene unije u suradnji i konzultaciji s predstavnicima Udruge managera i organizatora.

“Zbog velikog broja interesantnih i relevantnih prijedloga, Stručna komisija je bila prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih, ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima”, stoji u obrazloženju, koje nastavlja: “Iznosi dodijeljenih sredstava izraz su želje komisije da se u okviru zadanog ukupnog budžeta podrži čim veći broj projekata, u što više raznih mjesta i prostora u Republici Hrvatskoj, a da pritom odabrani projekti temeljem stručne procjene budu financijski održivi.”

Na listi ‘teškaša’ vodi Prljavo kazalište kojem će biti dodijeljeno 450.000 kuna za dva predviđena koncerta; 300.000 kuna nastup u Areni u Puli i 150.000 kuna za nastup na zadarskom Trgu pet bunara. Slijede Gibonni i Petar Grašo s 425.000 kuna. Gibonni 300.000 za koncert u Pulskoj areni i 125.000 za nastup u Osijeku, a Grašo također 300.000 kn za Pulsku arenu i 125.000 kn za Zadar i nastup na Trgu pet bunara. Koncertu Parnog valjka u Areni Zagreb i Tonyju Cetinskom u Areni Pula je odobreno po 300.000 kuna, dok će koncert Marku Perkoviću Thompsonu u splitskoj Spaladium Areni dobiti 150.000 kuna.

Dakako ovdje nije riječ o pojedinačnim honorarima izvođačima već o troškovima produkcija u koje su uračunati i honorari glazbenicima.

Usporedbe radi Damiru Urbanu, Anti Geli i gudačima je za dva koncerta u Varaždinu i Osijeku dodijeljeno 100.000 kuna ukupno. Za isti iznos će Goran Bare & Majke održati četiri koncerta, Psihomodo pop i Tomislav Bralić i Klapa Intrade pet koncerata, a Let 3 i Josipa Lisac čak sedam koncerata.

U razmjerima spram nezavisne scene, produkcije koncerata Mary May i Lovely Quinces dobit će za dva koncerta 5.000 kuna.

Kompletan popis odobrenih projekata pogledajte ovdje.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X