RH na putu uništavanja domaće diskografije zbog nepoštivanja smjernica EU direktive i prava slobode izbora

Svoju zabrinutost prema Ministarstvu kulture i medija, a zbog nedorečenih pravila i nejasne situacije iskazala je i Svjetska diskografska organizacija (IFPI) uz podršku najvećih svjetskih izdavačkih kuća – Universal Music Group, Warner Music Group i Sony Music čiji su se predstavnici nedavno susreli i s predstavnicima Ministarstva.

Ustavnom sudu su HDU i ZAPRAF predali prijedlog za ocjenu ustavnosti novog Zakona o autorskom pravu početkom siječnja 2022. godine (Foto: HDU)

Prije godinu dana, 4. siječnja 2022. godine, Hrvatska diskografska udruga i ZAPRAF podnijeli su Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima s Ustavom Republike Hrvatske. Problematično je što je Zakonom uveden novi model poslovanja u glazbenoj industriji koji nije u skladu s europskom i svjetskom praksom, budući da je zakonodavac točno propisao kakav sadržaj moraju imati ugovori o iskorištavanju glazbenih snimaka na internetu, što je do sada uvijek bila stvar slobodnih dogovora između diskografa i izvođača. Hrvatska diskografska udruga upozoravala je dionike političke, stručne i utjecajne javnosti na ključni pravni izazov, pravo slobode izbora i prije donošenja novog Zakona. Kroz susrete domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka pokušala je dobiti neovisna mišljenja kako bi na transparentan način ukazala da je Zakon nedorečen i štetan za cjelokupnu glazbenu industriju.

Naime, zakonodavac je naložio da se revidiraju i usklade s odredbama novog Zakona svi stari ugovori za što je ostavio rok od svega 3 godine u kojem da se to i želi učiniti je jednostavno nemoguće budući da se ovdje radi o potrebi revidiranja preko 180.000 snimaka, a primjerice u praksi ne postoje niti precizirana rješenja o nasljeđivanju brojnih glazbenika koji nisu više živi.

Ova odredba izazvala je brojne kritike domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka koji ističu da se radi o zabranjenoj retroaktivnoj primjeni Zakona kojom se neovlašteno zadire u već stečena prava.

Brojne prigovore i otvorena pitanja postavili su i sami dionici glazbene industrije, koji su s jedne strane suočeni s ozbiljnom količinom nove administracije i s druge strane s nemogućom zadaćom provjere i revidiranja ugovora. Nažalost, trećina zakonskog roka je već istekla, a niti od strane predlagatelja Zakona – Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, niti od strane Ustavnog suda još nisu stigla nikakva pojašnjenja vezana uz primjenu spornih odredbi u praksi, na što su bili pozvani nekoliko puta tijekom prošle godine čak i na javno organiziranim stručnim konferencijama vezanim uz glazbenu industriju. Stoga i dalje ostaje opasnost da odgovori neće stići na vrijeme, budući da Ustavni sud nije vremenski ograničen u donošenju svoje odluke što dovodi Hrvatsku u veoma lošu pravnu situaciju iz pogleda Europske direktive i europskog pravnog sustava budući da sadašnji Zakon ograničava slobodu izbora. Svoju zabrinutost prema Ministarstvu kulture i medija, a zbog nedorečenih pravila i nejasne situacije iskazala je i Svjetska diskografska organizacija (IFPI) uz podršku najvećih svjetskih izdavačkih kuća – Universal Music Group, Warner Music Group i Sony Music čiji su se predstavnici nedavno susreli i s predstavnicima Ministarstva, ukazujući da se radi o industriji koja podržava i stvara radna mjesta, poticajno utječe na bruto domaći proizvod i iznos plaćenog poreza, a za koji bi država lako mogla ostati uskraćena ako se situacija ubrzo ne razriješi.

Ustavni sud zaprimio je i dodatna pravna mišljenja domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka koji u svojim zaključcima jasno ističu ne samo nedorečenost ovog Zakona nego i štetu koju on može prouzročiti, a uzimajući u obzir potencijalne brojne sudske sporove koji će sami po sebi izravno nanijeti štetu i hrvatskom pravosudnom sustavu koji je već dovoljno zatrpan predmetima koji se rješavaju godinama, a sve samo zbog nepoštivanja smjernica Europske direktive i prava slobode izbora.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X