Rick Rubin ‘Kreativni čin: način postojanja’ – umjetnički priručnik bosonogog gurua

Premda Rubinova knjiga nije vrelo mudrosti kakvo ima namjeru biti, to ne znači da je ne vrijedi pročitati. Ili još bolje, ako ste umjetnik bilo koje vrste, još je korisnije imati je kraj sebe dok radite ili kad ste u kakvoj kreativnoj nedoumici.

Rick Rubin “Kreativni čin: način postojanja” (foto: Planetopija)

Bacimo li pogled na posljednjih četrdeset godina glazbe, teško ćemo pronaći slavnijeg i raznorodnijeg producenta od Ricka Rubina, diva industrije koji je u osamdesetima krojio zvuk bujajućeg hip hopa surađujući s pionirima kao što su Run DMC, Beastie Boys i LL Cool Jay, paralelno probijajući granice mogućeg s thrash metal legendama poput Slayera ili pak mračnim rokerima kao što su primjerice Danzig i The Cult. Producirao je, naravno, i cijeli niz legendarnih albuma Red Hot Chili Peppersa, a zatim orkestrirao i labuđi pjev Johnnyja Casha s njegovom serijom “American Recordings” koja je Čovjeka u crnom ponovno pretvorila u istoznačnicu za glazbeni cool. Teško je pobrojati i sve ostale pop albume koji su nastali pod njegovim ravnanjem, a neki od njih ubrajaju se u najprodavanija izdanja modernog doba. Dakle, moglo bi se reći da ako trebate bilo kakav savjet vezan za kreativnost, upravo je Rick Rubin onaj kojem se trebate obratiti.

I naravno da mu se svi obraćaju za savjete, a jadni Rick nema vremena baviti se svakime od potrebitih ponaosob, pa je odlučio uštediti vrijeme i jednostavno napisati knjigu “Kreativni čin: način postojanja” u kojoj je sve te savjete okupio na jedno mjesto, kako bi se svatko njima mogao poslužiti, a da ga ne vuče za bradu kad ga sretne u supermarketu ili dok negdje šeta u potrazi za savršenim mjestom za jutarnju meditaciju. Ovaj priručnik za pomoć pri stvaranju umjetnosti na hrvatskom je jeziku netom objavila izdavačka kuća Planetopija i to ubrzo nakon što je izdala još jednu knjigu iz pera glazbenika koja se također uvelike bavila kreativnim procesom u umjetnosti. U pitanju je fenomenalna knjiga razgovora između kantautora Nicka Cavea i novinara Seana O’Hagana, “Faith, Hope and Carnage” iz koje ćete naučiti više nego iz Rubinovog spomenara samopomoći i to prvenstveno zato što Cave govori o svom singularnom iskustvu stvaranja, dočim Rubin daje opće i često proturječne primjere od kojih svatko mora probrati one koji su u skladu s njihovim principom rada. Rick Rubin je pustio bradu do poda i skinuo se bos poput nekog gura, ali Nick Cave je kroz disciplinu i bol od sebe doista stvorio modernog duhovnog vođe, a ta razlika je razvidna i iz njihovih novih knjiga.

Najbolji dio “Kreativnog čina” – ove povelike knjige koja broji više od četiri stotine stranica, ali ipak se vrlo lako čita – misli su koje se javljaju na kraju poglavlja i na neki način sažimaju sve što im je prethodilo u prethodnim odlomcima. To su zrnca mudrosti koja kao da su stvorena za inspiracijske citate na internetskim memeovima i često su vrijedna zapažanja, kao i efektni one-lineri. Veći je problem što Rubin naširoko opisujući različite aktivnosti za poboljšanje kreativnosti često zapada u očite floskule govoreći kako je nekad potrebno usredotočiti se na detalje, a nekad pak odmaknuti se i proučiti cjelokupnu sliku. Ili pak tvrdeći da je umjetnicima korisna rutina, ali isto tako da je nekad potrebno tu rutinu prekinuti kako bi se postigao određeni pomak u kreativnim strujanjima. I premda ništa od toga što govori načelno nije netočno, prečesto zavlačenje u takve obrasce razmišljanja odaje nam dojam da imamo posla s ispraznicama.

Iako Rubinova knjiga nije onakvo vrelo mudrosti kakvo ima namjeru biti, to ipak ne znači da je ne vrijedi pročitati. Ili još bolje, ako ste umjetnik bilo koje vrste (a sam Rubin umjetnost razumije kao izrazito širok pojam koji može obuhvaćati sve od litografije i pisanja glazbe do proizvodnje sendviča na kiosku u centru grada), još je korisnije imati je kraj sebe dok radite ili kad ste u kakvoj kreativnoj nedoumici. Premda većina umjetnika i jesu umjetnici zato što su osvijestili neke ili većinu procesa koje gazda Rick opisuje u ovoj knjizi, budući da su njegovi savjeti toliko raznoliki, može ih se isprobavati tako da nasumično otvorite neko od poglavlja i pokušate njegov sadržaj provesti u praksu. Ovo uvelike podsjeća na set karata pod nazivom Oblique Strategies koje je razvio jedan drugi slavni producent, Brian Eno, a koji slične savjete u skraćenim oblicima donose u špilu iz kojeg možete izvlačiti smjernice koje će vam upogoniti kreativni proces u trenucima dvojbe ili manjka nadahnuća. Kreativni čin je, kao što to Rubin kaže, neka vrsta igre, pa nije na odmet poigrati se i s njegovim idejama.

(Planetopija, meki uvez s klapnama, 424 stranica, lipanj 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X