Rizična skupina predstavlja singl i spot ‘Rana’

Posljednji singl zagrebačkog benda Rizična skupina, pod vodstvom Nine Špoljarević Karakaš, dobio je i svoj video spot.

Rizična skupina ‘Rana’

“Pjesmu smo snimili netom nakon zagrebačkog potresa, potreseni, iskreno se nadajući da će pandemija do danas biti prošlost, no kao što vidimo, nije tako. Pandemija ne jenjava, odnijela je mnoge živote, nekima suzila, a nekima proširila percepcije, no nikoga nije zaobišla depresija, ma koliko izvana bili jaki, svi smo obavijeni novim pogledima na svijet i na samoga sebe. Na žalost, “Rana” tek dobiva na svojoj težini, jer nitko nije razmišljao kakve posljedice će ovo apokaliptično doba ostaviti na našoj djeci. Premalo se piše i govori o njihovom psihičkom stanju, a sve ih je više sa psihičkim oboljenjima ili nekim oblikom poremećaja u ponašanju. Normalna reakcija na nenormalnu situaciju. Možda ovaj spot usmjeri više pozornosti na ovu problematiku. Jer djeca jesu naša budućnost kakva god nas budućnost čekala”, objašnjava Nina Špoljarević Karakaš

Nakon uspješnog singla “Kako me vidiš”, krajem 2020. objavljen je, u nakladi Rezonator Recordsa, novi uradak zagrebačkog benda Rizična skupina. Singl “Rana” progovara o strahovima kroz koje svi prolazimo u ovim novonormalnim/nenormalnim vremenima. Singl je odlično prihvaćen na radio postajama, a ovih dana dobio je i svoj video spot.

Ideja za spot dolazi od Petre Kursar, članice eksperimentalne plesne skupine Trupe “TO”, zaslužne i za produkciju ovog video uratka. Trupa “TO” od 2000. godine djeluje pod umjetničkim vodstvom Ive Pavičić. Rad im se temelji na eksperimentalnom pristupu plesu, pokretu i glasu, te na traženju individualnih načina izražavanja vlastitih preokupacija. Težeći uvijek iskrenoj osobnoj ekspresiji, svakim novim projektom izgrađuju novu i originalnu poetiku koju su prepoznali u sadašnjem trenutku i snažnoj poetici pjesme “Rana”.

Osmišljenu koreografiju i scenarij prezentirali su autorici pjesme Nini Špoljarević Karakaš, a u cijeli su projekt uključile i Igora Grubića, jednog od naših najuspješnijih i najpoznatijih suvremenih umjetnika u svijetu, inspirirane njegovom izložbom na temu dječjih parkova u Hrvatskoj za vrijeme lockdowna.

U spotu su korištene Grubićeve kolor fotografije iz serije “Ožujak 2020” koje je snimio za vrijeme karantene. Fotografije prikazuju prazna dječja igrališta koja skrivaju neočekivane modernističke arhitektonske forme i otkrivaju nove scenografske perspektive kroz koje Grubić istražuje u kojoj mjeri možemo tolerirati ograničenja osobnih sloboda u ime javne sigurnosti kojom se u pojedinim situacijama politički manipulira.

Snimanje, montažu i režiju spota potpisuje Jovan Kliska, dok je kolor korekciju odradila Anita Nadj. Koreografiju je osmislila Iva Pavičić, kostime Petra Kursar, a u spotu plešu Jasna Malus Gorišek, Mateja Peharda, Petra Kursar. U spotu uz Ninu Špoljarević Karakaš glumi Hana Peharda.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X